У Греції з липня запроваджують шестиденний робочий тиждень

Джерело: DW

У Греції влада дозволила роботодавцям з 1 липня запроваджувати шестиденний робочий тиждень.

Як розповіли у виданні, з липня працівники, зайняті у промисловості, роздрібній торгівлі, сільському господарстві та у сфері деяких видів послуг, повинні будуть працювати шість днів на тиждень, якщо так вирішить їхній роботодавець.

За шостий день їм виплачуватимуть надбавку в розмірі 40% денної зарплати.

У сферах туризму і громадського харчування це правило було введене ще з 2023 року.

Зазначається, що офіційна причина запровадження шестиденного робочого тижня – нестача кваліфікованого персоналу на ринку праці.

Влада Греції наголосила, що новий закон спростить управління в компаніях, скоротить до шести місяців випробувальний термін при прийнятті на роботу і зробить більш прозорими понаднормові години.

40-годинний робочий тиждень діятиме як і раніше, але роботодавцям дозволили вимагати до 2 годин неоплачуваних понаднормових на день протягом обмеженого періоду часу і натомість пропонувати більше часу для відпочинку. Як зазначається, теоретично це робиться на добровільній основі, але в багатьох компаніях змушують працювати довше без будь-якої компенсації.

Дотримання трудового законодавства в Греції рідко контролюється органами влади, штат співробітників яких стає дедалі меншим.

Така практика почалася після 15 років фінансової кризи і трьох пакетів допомоги від ЄС, умовою яких було запровадження режиму жорсткої економії, йдеться в матеріалі.

УЄФА дискваліфікував турецького футболіста Меріха Демірала на дві гри через суперечливий жест рукою, зроблений захисником під час перемоги Туреччини на Євро-2024 проти Австрії.

Італійський архієпископ Карло Марія Вігано, колишній папський посол у Сполучених Штатах, який став ультраконсервативним критиком Папи Франциска, був відлучений від церкви за розкол.

У п’ятницю новообраний прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер оголосив склад уряду.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко приїхав на Донеччину та передав українським захисникам сотні дронів, засоби окопного РЕБ та іншу техніку. 

Болгарські археологи цього тижня під час розкопок у давньоримській каналізації натрапили на добре збережену мармурову статую, що зображає грецького бога Гермеса.