Росія вибула з десятки найбільших економік світу – Світовий банк

Джерело: рейтинг Світового банку

На тлі падіння рубля Росія покинула десятку найбільших економік світу в рейтингу Світового банку.

Росія опустилася з восьмого на 11-те місце, пропустивши вперед Італію, Бразилію та Канаду, хоча їхні економіки зростали повільніше: 0,9%, 2,9% і 1,1% відповідно.

У 2023 році російська економіка зросла на 3,6%, але через ослаблення рубля її обсяг у доларах скоротився на 10,8% – з $2,27 до $2,02 трлн, за оцінкою Світового банку.

ВВП на душу населення в Росії у 2023 році становив $13 817, порівняно з $15 445 роком раніше, що опустило країну на 86-те місце, між Мексикою та Аргентиною.

  • Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу на заміну російському блакитному паливу.
  • Згідно з підрахунками Reuters, доходи Росії від нафти й газу в червні зростуть більш ніж на 50% у річному обчисленні до 9,4 мільярда доларів після зменшення субсидій нафтопереробним заводам і відображення здатності російської економіки обмежувати вплив санкцій.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Верховний суд Бразилії оголосив, що юристи платформи X не сплатили штрафи належному банку. Штрафи, які юристи X стверджують, що були сплачені, є єдиним невиконаним заходом для поновлення роботи компанії в Бразилії.

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.