«Повертаємося із хорошим результатом для наших воїнів» – Зеленський про підсумки саміту НАТО

Джерело: Володимир Зеленський/Facebook

Після завершення дводенного саміту НАТО у Вільнюсі, президент Володимир Зеленський повідомив, що повертається в Україну з хорошим результатом для держави, і що важливо – для наших воїнів.

Глава Української держави заявив про хороше посилення зброєю. Зокрема мовиться про ППО, і ракети, бронетехніку та артилерію.

За словами президента, за час незалежності уперше вдалося сформували фундамент безпеки для України на шляху до НАТО. Та пояснив, що це конкретні гарантії безпеки, які підтверджують країни G7. Зеленський додав, що ніколи раніше в України не було такої безпекової основи, і, зауважив, що це рівень “Великої сімки”. На цьому фундаменті збудуємо нову, юридично обовʼязкову архітектуру двосторонніх безпекових договорів із найсильнішими, наголосив глава держави.

Окрім цього, за два дні саміту були прибрані будь-які сумніви та двозначності стосовно того, чи буде Україна в НАТО.

Буде! Уперше не тільки всі члени Альянсу із цим згодні, але й відчутна більшість в Альянсі енергійно наближає це. Ніколи раніше слова «ви рівні серед рівних» для України від інших членів НАТО ще не звучали справді змістовно. Зараз усі розуміють: це факт – рівні серед рівних. І ми обовʼязково утвердимо цей факт нашою перемогою та вступом у НАТО, – наголосив Зеленський.

У своєму відеозверненні він також нагадав, шо колись господарі РФ дуже хотіли мати свій шлагбаум перед дверима НАТО, і додав, що Україна залишила цю російську амбіцію “на маргінесі європейської історії – за парканом нашої єдності в Європі та, ширше, у вільному світі”.

Зеленський також висловив вдячність усім, хто у Вільнюсі працював заради єдності. Та подякував поіменно кожному лідеру на саміті НАТО за надані гарантії безпеки, потужну допомогу Україні, озброєння, а також подальше планування відносно посилення підтримки.

Нагадаємо, 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті створення вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Згодом Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція спільно заявили, що долучаються до декларації країни G7 стосовно гарантій безпеки для України.

  • 11 липня країни-члени НАТО узгодили спільне комюніке щодо України на саміті у Вільнюсі. У НАТО запевнили, що запросять Україну до Альянсу, коли країни-члени погодяться, і усі умови будуть виконані.
  • Своєю чергою, глава НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що Україна стане членом НАТО в майбутньому, і що процес членства країни перейде з двоетапного на одноетапний.
  • Міністри культури Латвії, Литви, Естонії, Польщі й України, а також представник ЮНЕСКО взяли участь у круглому столі в Ризі, після якого була підписана Спільна декларація щодо посилення захисту та відновлення культурної спадщини України в контексті міжнародного співробітництва.
  • Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс підтримуватиме Україну “стільки, скільки буде потрібно”, зауваживши, що тепер наша країна – “рівна” з країнами-членами.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.