УЄФА дискваліфікував турецького футболіста за жест рукою

Джерело: CNN

УЄФА дискваліфікував турецького футболіста Меріха Демірала на дві гри через суперечливий жест рукою, зроблений захисником під час перемоги Туреччини на Євро-2024 проти Австрії.

Демірал двічі забив гол під час матчу і зробив жест, відомий як “вовчий салют”, який асоціюється з турецьким правим екстремістським угрупованням “Сірі вовки”.

Фото: Getty Images

В п’ятницю, 5 липня, за день до чвертьфінального матчу Туреччини проти Нідерландів, УЄФА оголосив про рішення відсторонити Демірала.

Йому висунули звинувачення “у недотриманні загальних принципів поведінки, у порушенні основних правил гідної поведінки, у використанні спортивних заходів для проявів неспортивного характеру та у приниженні слави футбольного спорту”.

Після перемоги проти Австрії Демірал опублікував фотографію, на якій він робить цей жест, і написав:

“Щасливий той, хто називає себе турком. Я мав на увазі якесь конкретне святкування. Ось що я зробив. Це пов’язано з турецькою ідентичністю, тому що я дуже пишаюся тим, що я турок. І я відчув це повною мірою після другого голу, тому в кінцевому підсумку зробив цей жест. Я дуже радий, що зробив це”.

Федерація футболу Туреччини підтвердила, що її юридичний відділ працює над оскарженням рішення.

Член Виконавчої ради УЄФА та кандидат у президенти Турецької федерації футболу (TFF) Сервет Ярдімчі назвав заборону “неприйнятною”.

“Вимагати покарання за природне святкування після завершення матчу в турнірі, який проходить гладко, є втручанням у незалежність футболу”, — написав він.

Турецький міністр молоді та спорту Осман Ашкін Бак заявив:

“Ми засуджуємо несправедливе та упереджене рішення УЄФА, яке, на нашу думку, не має жодних правових підстав і є цілком політичним”.

  • Під час гри збірної України проти Бельгії на Євро-2024 вболівальники розгорнули банер із портретом загиблого військовослужбовця Назарія “Грєнки” Гринцевича.
  • За півтора тижня чемпіонату Європи з футболу майже добіг кінця груповий етап. З 14 по 23 червня встигли команди встигли зіграти 24 матчі.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс здійснив неанонсований візит до України, відвідавши Харків у неділю, 6 жовтня. Місто, яке регулярно зазнає обстрілів з боку Росії, стало ключовою частиною його поїздки.

У понеділок, 7 жовтня, в Україні не очікуються стабілізаційні відключення світла. Проте українців закликають обмежити використання потужних електроприладів.

Сьогодні, 6 жовтня, російські військові завдали удару по Костянтинівці на Донеччині, скинувши три керовані авіабомби. Внаслідок атаки загинула одна людина, ще двоє зазнали поранення.

Конституційний суд Румунії ухвалив рішення зняти з президентських виборів ультраправу кандидатку Діану Шошоаке, відому своїми скандальними заявами та вчинками. Рішення було прийнято 5 жовтня після розгляду скарг щодо реєстрації шести кандидатів.

Ізраїльська розвідка “Моссад” майже десять років працювала над операцією зі знищення комунікаційного обладнання бойовиків “Хезболли”, використовуючи радіостанції та пейджери, які містили вибухівку. За даними The Washington Post, ізраїльтяни планували здійснити цю операцію ще з 2015 року.