РФ обмежує росіянам доступ до даних, які суперечать наративам Кремля – британська розвідка

Джерело: міноборони Великої Британії

У британській розвідці зреагували на те, що з російської версії App Store видалили кілька VPN-застосунків. Фахівці вважають, що таким чином Кремль продовжує обмежувати своїм громадянам доступ до альтернативної інформації.

Розвідники нагадали, що це не вперше у РФ видаляють VPN-застосунки. Раніше такі застосунки вже видаляли у 2022 та 2023 роках, а в березні 2024 року Роскомнадзор отримав право блокувати VPN-сервіси без звернення до суду.

“Роскомнадзор пояснив заборону тим, що застосунки мають “контент, незаконний у Росії”. Це майже напевне націлено на обмеження можливості росіянам отримувати інформацію з незалежних російських та міжнародних ЗМІ, а також на полегшення можливостей служб безпеки РФ слідкувати за громадянами”, – мовиться у звіті.

Також росЗМІ повідомили, що ФСБ РФ почала вимагати від російських операторів зв’язку припинити надавати послуги голосового зв’язку за інтернет-протоколом VoIP, який стає міжнародним галузевим стандартом.

У ФСБ “виправдались”, що заборона VoIP потрібна для зменшення кількості шахрайства. Однак у британській розвідці вважають, що насправді мета ФСБ – збільшити здатність Кремля контролювати та обмежувати російських громадян.

“Ці два заходи відповідають зусиллям Росії контролювати своє внутрішнє інформаційне середовище та обмежити доступ громадян до інформації, яка суперечить наративам російської влади”, – зазначили фахівці.

Вони нагадали, що у 2019 році РФ проводила тимчасово припиняла доступ росіян до інтернету і того ж року ухвалила закон про “суверенний інтернет”. Зусилля Кремля значно прискорились після повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Та попри зусилля Кремля, ефекту від його дій немає, оскільки росіяни шукають нові способи обходити заборони.

Поліція Молодови попередила про плани зірвати вибори президента країни – зокрема шляхом захоплення урядових будівель – злочинними угрупованнями під керівництвом Росії.

В Україні триває 955-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 659 тисяч осіб.

5 жовтня відзначають Всесвітній день вчителя, Всесвітній день стомованих хворих, Всесвітній день боротьби з менінгітом та Всесвітній день виготовлення листівок. Християни сьогодні вшановують мученицю Харитину.

Вночі 5 жовтня ворог випустив по Україні понад десяток ударних безпілотників та кілька ракет.

За даними синоптиків у суботу, 5 жовтня, частина країни опиниться у полоні дощів.