В українських школах дітям викладатимуть «уроки щастя» – Зеленська

Джерело: Олена Зеленська/Telegram

7 липня перша леді Олена Зеленська повідомила, що вже з вересня українським школярам викладатимуть курс соціально-емоційного навчання “Уроки щастя”.

Це українська адаптація американського курсу Well Being.

За словами Зеленської курс “розкриватиме найважливіші знання й навички, без яких неможливе щасливе, змістовне, плідне життя”.

Зокрема мовитиметься про:

  • уміння будувати стосунки з людьми (щастя та стійкість нерозривно з цим пов’язані);
  • творчість і вміння бути творцем свого життя;
  • “людинознавство” – про розуміння того, що означає бути людиною;
  • уміння любити, співчувати, жити гідно та бути вільним;
  • мудрість і те, як зростати в ній, вміння осмислювати життя та досвід;
  • цінності й те, як важливо знати сенси життя;
  • емоційну компетентність – важливість емпатії, емоційного інтелекту, щоб розуміти емоційні потреби та почуття, як власні, так і свого оточення;
  • ментальне здоров’я, розуміння того, як дбати про нього.

Живемо у часи, коли подібні навички не менш важливі, ніж знання математики чи біології. Особливо навички піклування про ментальне здоров’я – тому вітчизняні фахівці адаптують курс до українських реалій, адже вони, на жаль, зараз кардинально відрізняються для наших дітей, – зазначила Зеленська.

  • У Департаменті освіти Житомира поінформували, що учениця житомирського ліцею №23 Софія Тарнавська склала національний мультипредметний тест без жодної помилки та отримала максимальні 800 балів за чотири тести.
  • Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький повідомив, що абітурієнти із тимчасово окупованих територій України у 2024 році зможуть вступати в українські вищі навчальні заклади за співбесідою.
  • В Україні усім охочим вступити на бакалаврат у 2024 році потрібно скласти ЄФВВ (Єдине фахове вступне випробування). Головна умова – отримати диплом молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра, або молодшого бакалавра. Цей іспит дозволить посилити позиції абітурієнтів під час вступу до вищих навчальних закладів, а кількість набраних балів безпосередньо впливає на конкурентоспроможність.
  • У 2024 році Міністерство освіти і науки України впроваджуватиме спеціальні державні іспити для аспірантів, які вступили у 2022 році. Про це повідомив заступник міністра Михайло Винницький.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.