Макрон не прийняв відставку прем’єр-міністра Франції

Джерело: France Info

Президент Франції Емманюель Макрон не прийняв відставку прем’єр-міністра Габріеля Атталя після виборів.

“Еммануель Макрон хоче, щоб Габріель Атталь поки що залишався прем’єр-міністром, щоб забезпечити стабільність країни”, – заявили у Єлисейському палаці.

Водночас Макрон подякував Атталю за проведення європейської та парламентської виборчих кампаній.

У канцелярії Макрона раніше заявляли, що президент визначатиметься із кандидатурою нового прем’єр-міністра після “структурування нової Асамблеї”. Згідно з Конституцією Франції, президент обирає кандидата на посаду глави уряду з огляду на результати виборів.

Довідка. На дострокових парламентських виборах у Франції остаточну перемогу здобув лівий “Новий народний фронт”, який матиме в парламенті 182 місця. Президентський блок “Разом”, який фінішував другим, матиме 163 місця, а “Національне об’єднання” та його союзники, які замкнули трійку лідерів, – 143 мандати. Республіканці отримають 45 місць.

  • Французькі ліві, які здобули перемогу на парламентських виборах, ще не визначилися з кандидатурою прем’єр-міністра. Блок лівих сил “Новий народний фронт” здивував багатьох своїм успіхом на виборах і зараз обговорює, кого запропонувати на цю посаду.

На фронті, у війні проти росіян, загинув військовий НГУ Василь Особа, — чоловік доньки мовознавиці Ірини Фаріон Софії Семчишин.

Американський актор Кіану Рівз, зокрема відомий ролями у фільмах “Швидкість” та “Матриця”, вперше дебютував у професійних автоперегонах на легендарному треку в Індіанаполісі. Попри те, що актор зійшов із траси після виходу з дев’ятого повороту, він зумів продовжити гонку.

5 жовтня львівський блогер Ніколас Карма розповів про напад на нього в центрі Полтави. За словами блогера, до його шиї приставили пістолет після суперечки із чоловіками. Одним з учасників конфлікту був начальник районного ТЦК та СП Олександр Логвиненко. Речник обласного ТЦК та СП Роман Істомін зазначив, що Ніколас Карма навмисне почав конфлікт з військовослужбовцем.

Офіцер 15 бригади оперативного призначення “Кара-Даг” НГУ Віталій Міловідов відзначив, що на Покровському напрямку вже протягом тижня ворог знову вдається до застосування броньованої техніки.

На Харківському напрямку загинув російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на стороні Збройних Сил України.