Білорусь та Китай почали спільні військові навчання поблизу кордону з Польщею

Джерело: Reuters

8 липня Білорусь та Китай почали спільні військові навчання за кілька км від білорусько-польського кордону.

У міноборони РБ заявили, що через “тривожні” події у світі потрібно “відпрацьовувати нові форми та способи виконання тактичних завдань”.

Навчання під назвою “Сокол-штурм” триватимуть до 19 липня. Вони відбуваються на полігоні неподалік Бреста. Навчання відбуватимуть зокрема й період саміту НАТО.

У межах навчань китайські та білоруські військові відпрацюють нічне десантування, подолання водних перешкод та проведення масштабних бойових дій у населеному пункті.

Скільки саме китайських військових візьмуть участь у навчаннях невідомо.

У китайському міноборони повідомили, що Білорусь “грандіозно” зустріла їхніх військовослужбовців.

“Спільні навчання націлені на покращення координаційних можливостей військ-учасників та поглиблення практичної співпраці між двома арміями”, – додали у відомстві КНР.

У міноборони Білорусі у перший день навчань також поскаржились на збільшення кількості військ НАТО поблизу кордону, що, нібито, посилює напругу в регіоні.

“Наша країна вживає всі можливі заходи для попередження ескалації. Але якщо хтось перетне наш кордон – реакція буде жорсткою”, – мовиться у повідомленні.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

Лідер Християнсько-демократичної спілки Фрідріх Мерц буде кандидатом на пост канцлера від опозиційного блоку ХДС/ХСС.

Міністерка з питань міграції та надання притулку Нідерландів Марьолейн Фабер заявила, що уряд у Гаазі хоче оголосити надзвичайний стан, щоб призупинити дію деяких частин закону про надання притулку.