США зірвали таємну операцію РФ з управління ботофермою

Джерело: пресслужба міністерства юстиції США

Міністерство юстиції США оголосило про конфіскацію двох доменних імен і обшук у 968 облікових записах соціальних мереж, які використовували росіяни для створення ботоферми на основі ШІ для поширення дезінформації.

У звіті зазначено, що ботоферма використовувала ШІ для створення фіктивних профілів у соціальних мережах, які потім використовували для просування російської пропаганди.

Відповідно до судових документів, ботоферму організувала особа, яка на початку 2022 року працювала заступником головного редактора RT, державної російської новинної організації, що базується в Москві. 

Ця людина, ім’я якої не назвали, очолила розробку програмного забезпечення, яке дозволило створити й керувати ботофермою соціальних мереж.

На початку 2023 року за погодженням і фінансовою підтримкою Кремля офіцер ФСБ Росії створив і очолив “приватну розвідувальну організацію”, серед членів якої були співробітники RT та людина, яка очолила ботоферму. 

У звіті зазначено, що справжньою метою “розвідувальної організації” було просування наративів російського уряду, зокрема шляхом поширення дезінформації через ботоферму.

Після розслідування платформа X добровільно припинила роботу облікових записів, визначених у судових документах, через порушення умов надання послуг.

“Цими діями Міністерство юстиції зірвало підтримувану російським урядом пропагандистську кампанію з використанням штучного інтелекту для поширення дезінформації в Сполучених Штатах і за кордоном”, — заявив генеральний прокурор Меррік Б. Гарленд. 

Він додав, що міністерство юстиції й надалі розгортатиме “всі наші правові органи для протидії російській агресії та захисту американського народу”.

Президент України Володимир Зеленський та кандидат у президенти США Дональд Трамп зустрілися у п’ятницю, 27 вересня, в Нью-Йорку у Trump Tower.

Галина Глобчаста, староста сіл Макіївки та Греківки, у березні-квітні 2022 року опинилася в окупації. Через її патріотизм Галина стала мішенню для окупантів, які викрали, катували її в школі, де вона працювала. Зрештою їй з чоловіком вдалося втекти.

Станом на 16:00 в п’ятницю, 27 вересня, від початку доби на фронті відбулося понад 70 бойових зіткнень. Ситуація залишається складною та напруженою. Сьогодні найгарячіше на Курахівському та Покровському напрямках.

Сили спеціальних операцій презентували фільм, в якому поділились подробицями операції в Кринках, зокрема розповіли про ліквідацію одного з командирів росіян. 

З початку повномасштабного вторгнення лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко здійснив майже 130 поїздок на фронт, підтримуючи бригади та батальйони Сил оборони. Він підрахував, що загальна відстань його поїздок перевищила 200 тисяч кілометрів.