Росія глушить GPS-зв’язок у Фінляндії – Інститут вивчення війни

Джерело: звіт Інституту вивчення війни(ISW)

Фінляндія повідомила про зростання кількості збоїв у роботі GPS за останній тиждень. Джерело впливу розташоване в Росії, згідно зі звітом Інституту вивчення війни (ISW).

Фінське агентство транспорту і зв’язку Traficom зазначило, що кількість збоїв почастішала. ISW згадує конкретний інцидент у Фінській затоці в ніч з 10 на 11 липня. Морський пілот повідомив про серйозні збої в роботі GPS і радарів біля міст Котка та Гаміна, публікуючи відеозапис збоїв і зазначаючи, що GPS був недоступний на 90% маршруту.

ISW зазначає, що посилення збоїв у роботі GPS та радарів у Фінській затоці збігається з повідомленнями про російські перешкоди в балтійських країнах і Європі.

У березні 2024 року ймовірно російські перешкоди з Калінінграда заглушили GPS літака з міністром оборони Великої Британії Грантом Шаппсом та змусили Finnair скасувати кілька рейсів. Перешкоди в Балтії змусили Finnair скасувати рейси до Тарту, доки аеропорт не запровадив систему заходження на посадку без супутникового сигналу.

ISW вважає, що глушіння GPS з боку Росії є частиною гібридної кампанії проти НАТО, спрямованої на підрив підтримки України та єдності Альянсу.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.