На Оркнейських островах 77 китів викинулись на мілину і загинули

Джерело: Sky News

Група з 77 китів загинула після масової висадки на мілину на пляжі в Оркнейських островах. 

Британська служба порятунку морських водолазів (BDMLR) знайшли загиблих китів, включаючи кількох самців довжиною до 7 метрів, а також дитинчат і молодих особин.

Фото: BDMLR

12 китам вдалось вижити, однак в п’ятницю BDMLR опублікував оновлену інформацію, в якій повідомляється, що вцілілих китів піддано евтаназії.

“На жаль, решту 12 китів піддали евтаназії через те, що їхній стан погіршився через багато годин, які вони провели на березі”, – йдеться в заяві.

Ця висадка китів вважається найбільшим масовою у Шотландії з 1975 року.

Експерти кажуть, що немає ніяких ознак того, чому кити висадилися на мілину, але, ймовірно, в одного виникли труднощі, а решта поплили за ним.

Шотландська програма висадки морських тварин на мілину (SMASS) спробує вилучити тіла китів у п’ятницю та провести експертизу.

Організація подякувала місцевим волонтерам-рятувальникам та фермерам за допомогу.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

Лідер Християнсько-демократичної спілки Фрідріх Мерц буде кандидатом на пост канцлера від опозиційного блоку ХДС/ХСС.