Росія підтвердила, що стала використовувати ФАБ-3000 для завдання ударів по Україні

Джерело: пропагандисти “РИА Новости”

У міноборони РФ підтвердили, що проти України стали використовувати авіаційну бомбу бомбою ФАБ-3000. Росіяни стверджують, що завдали удар по нібито “пункту тимчасової дислокації ЗСУ” за допомогою винищувача-бомбардувальника Су-34.

Фото: “РИА Новости”

“Удар завдавався авіаційною бомбою ФАБ-3000 з універсальним модулем планування та корекції. Після успішного виконання польотного завдання екіпаж благополучно повернувся на аеродром вильоту”, – йдеться у повідомленні.

У Міноборони РФ додали, що їхня армія вперше застосувала цю авіабомбу.

Експерт BILD із аналізу відкритих даних казав, що 21 червня ЗС РФ вперше застосували тритонну авіабомбу ФАБ-3000 М-54 з універсальним модулем планування та корекції (УМПК). Удар завдали по селищу Липці на півночі Харківської області.

ФАБ-3000 розробили ще за часів СРСР. Це 3000-кілограмова фугасна авіабомба, яка має радіус ураження ударною хвилею – до 300 метрів.

Фото: “РИА Новости”

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

В ООН заявили про готовність прибути на територію Курської області, підконтрольну Силам оборони. Водночас організація виявляється потребує “дозволу” Російської Федерації.