36 років тому відбулася прем‘єра першої частини «Міцного горішка» з Брюсом Віллісом

Джерело: Букви

15 липня 1988 року в світовий прокат вийшов фільм режисера Джона Мактірнана “Міцний горішок”. Картина, знята за книгою-детективом американського письменника Родеріка Торпа “Ніщо не вічне”, започаткувала франшизу з п’яти частин. Головну роль офіцера поліції Джона Макклейна зіграв Брюс Вілліс.

Букви зібрали підбірку цікавих фактів про культовий фільм.

1. Спершу фільм планувався як продовження бойовика “Коммандо” з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі. Але актор відмовився від ролі, і сценарій довелося повністю переробляти.

Брюс Вілліс був п’ятим актором з-поміж тих, хто претендував на цю роль. Крім Шварценеггера, на головну роль розглядали кандидатуру Сильвестра Сталлоне, потім Берта Рейнольдса, потім Річарда Гіра. Зрештою взяли Вілліса, який ніколи раніше не грав у бойовиках.

2. Фільм “Міцний горішок” став комерційно успішним. На створення фільму було витрачено 28 млн доларів, тоді як світові збори склали 138 млн доларів.

Фото з відкритих джерел

3. В одному з фрагментів фільму звучить фраза, що Джон Макклейн “міг би бути непоганим барменом”. Перед початком акторської кар’єри Брюс Вілліс і справді працював барменом.

Фото з відкритих джерел

4. У всіх частинах фільму можна почути фразу “Yippee-ki-yay, motherfucker!” ( “Йо-хо-хо, виродок!”). Ця фраза – 96-а у списку 100 найбільших кінофраз за версією журналу Premiere у 2007 році.

5. Фільм “Міцний горішок” знімали у вечірній і нічний час, бо Брюс Вілліс одночасно був задіяний у зйомках серіалу “Детективне агентство “Місячне сяйво”, зйомки якого відбувалися вранці.

Фото з відкритих джерел

6. Для зйомок фільму використовували будівлю, що належить кінокомпанії 20th Century Fox, під назвою Fox Plaza. Її звели лише за кілька місяців до знімання картини. Цікаво, що після виходу фільму і донині всередині будівлі заборонено будь-яку фото- та відеозйомку.

Фото з відкритих джерел

7. На офіційному постері до кінокартини не було ані жодної згадки про Брюса Вілліса, ні його зображення. Лише величезний будинок. Продюсери спеціально не стали поміщати на плакати обличчя актора, щоб не відлякати “антишанувальників” Брюса від перегляду. Після того, як стало зрозуміло, що фільм пішов у прокаті успішно, з’явилися і постери із зображенням актора.

Фото з відкритих джерел

8. Сцена, в якій Макклейн падає в шахту ліфта, була наслідком невдалого трюку. Спочатку каскадер повинен був вхопитися за перший вентиляційний отвір. Однак творці фільму залишили цей кадр, змонтувавши його з кадром, де Макклейн хапається за наступний вентиляційний отвір, вважаючи, що це вражатиме ще більше.

Фото з відкритих джерел

9. У книзі Родеріка Торпа головний герой рятує від злочинців свою доньку. У фільмі – дружину. На роль своєї дружини Вілліс сам порекомендував Бонні Беделіа.

Фото з відкритих джерел

10. Фільм “Міцний горішок” був номінований на чотири премії “Оскар”, але жодної статуетки не отримав. Однак ця робота завоювала низку інших престижних нагород: BMI Film & TV Awards ( “Найкращий фільм”), а також Blue Ribbon Awards і приз японської кіноакадемії (як найкращий фільм іноземною мовою).

Співробітники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру начальнику Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) за вимагання хабаря у вигляді талонів на пальне.

Папа Римський Франциск закликав 1,4 мільярда католиків світу відмовитися від “божевільної гонитви” за грошима і натомість присвятити себе своїй вірі в новій енцикліці, найвищій формі папського вчення.

СБУ спільно з Нацполіцією затримали банду рекетирів, які тероризували мешканців Черкас. Зловмисники вимагали гроші з місцевих підприємців під виглядом повернення неіснуючих боргів.

З 24 жовтня у застосунку “Армія+” запущено сервіс онлайн-навчання для українських військовослужбовців.

В столиці викрили працівників Голосіївського РТЦК та СП, які допомогли понад тисячі військовозобов’язаних чоловіків ухилитись від мобілізації.