Помер американський астронавт Джо Енгл

Джерело: NASA

У віці 91 року помер астронавт NASA, генерал-майор ВПС США Джо Енгл.

Як зазначається, Енгл увійшов в історію як єдиний астронавт, який пілотував як ракетоплан Х-15, так і космічний шатл.

“Природжений пілот Джо Енгл допоміг мріям людства здійснитися – програмі X-15, програмі “Аполлон”, а також як один із перших командирів у програмі “Спейс шаттл””, – йдеться в заяві глави NASA Білла Нельсона.

Він зауважив, що Енгл був одним із перших астронавтів, яких той зустрів у Космічному центрі ім. Джонсона.

“Я ніколи не забуду його широку посмішку, теплоту і сміливість. Нам усім буде його не вистачати”, – прокоментував Нельсон.

Вдова Джині Енгл зазначила, що “його смерть залишила в наших серцях величезну втрату. Нас втішає те, що він приєднався до Тома Стаффорда і Джорджа Еббі, двох найкращих друзів”.

Том Стаффорд – учасник польоту “Аполлон-10”, Джордж Еббі – один із керівників програми “Спейс Шаттл”.

Що відомо про Джо Енгла?

Енгл став військовим льотчиком наприкінці 1950-х. За рекомендацією пілота-випробувача Чака Йегера, він потрапив до Аерокосмічної школи пілотів-дослідників, після якої приєднався до програми випробувань X-15.

Проєкт North American X-15 вважається важливою подією в історії американської авіації. У межах цього проєкту людина вперше в історії здійснила гіперзвуковий і суборбітальний (на висоту понад 80 км) польоти. Суборбітальний політ дає змогу пілоту отримати статус астронавта. Енгл став ним у віці 32 років, увійшовши в історію як наймолодший пілот, який коли-небудь отримав кваліфікацію астронавта.

Потім Енгл вступив на службу в NASA. Тоді вперше в історії агентства до загону астронавтів приєднався фахівець, який уже мав досвід космічних польотів. У складі загону він був включений до запасного екіпажу місії “Аполлон-10”.

У 1977 році він брав участь у випробуваннях корабля “Ентерпрайз”, у листопаді 1981 року – командував другим польотом космічного шатла “Колумбія”. Останні зі своїх 224 годин у космосі він провів, командуючи екіпажем шаттла “Діскавері” 1985 року.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру військової частини Дніпропетровської області та керівнику приватного підприємства за організацію закупівлі неякісного одягу для військовослужбовців на 200 млн грн.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Сполучені Штати повинні дослухатись до попереджень Росії щодо України.

Норвезький шахіст Магнус Карлсен був відзначений званням найкращого гравця століття та закликав не знімати санкції з Росії.

Уночі 20 вересня Росія випустила по Україні сім десятків ударних безпілотників та кілька ракет.

ЗМІ, з посиланням на джерела в американській розвідці повідомляють, що Ізраїль щонайменше 15 років готував операцію з вибухів засобів зв’язку бойовиків Хезболла у Лівані.