Урсулу фон дер Ляєн вдруге обрали президенткою Єврокомісії

Джерело: президентка Європарламенту Роберта Мецола/Х

18 липня Європарламент переобрав Урсулу фон дер Ляєн на пост президентки Європейської Комісії на другий п’ятирічний термін.

Її кандидатуру підтримав 401 євродепутат, 284 проголосували “проти”, 15 утрималися.

Перед голосуванням у Європарламенті вона виступила з промовою, в якій вкотре засудила дії РФ. Дісталось також і Віктору Орбану, який нещодавно літав до Москви на зустріч з Володимиром Путіним.

“Вона (РФ – ред.) робить ставку на війну на виснаження, щоб наступна зима була ще суворішою, ніж попередня. Росія робить ставку на м’якість Європи і Заходу, і дехто в Європі їй підіграє. Два тижні тому прем’єр-міністр країни ЄС (Віктор Орбан – ред.) відвідав Москву. Ця так звана “мирна місія” була нічим іншим, як місією умиротворення. Лише через два дні путінські літаки націлили свої ракети на дитячу лікарню та пологове відділення в Києві. Це було послання, жахливе послання Кремля всім нам”, – сказала фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії наголосила, що Євросоюз має надати Україні всю необхідну допомогу для перемоги у війні з Росією.

“Захищати Європу – це наш обов’язок. І тому я вважаю, що настав час створити справжній оборонний союз. Ми надто залежимо від зовнішньої сили, тому нам потрібно створити єдиний оборонний ринок. Нам потрібно більше інвестувати в розбудову потенціалу високого рівня, а це означає, що Європа повинна рухатися вперед шляхом Версальської декларації”, – сказала очільниця ЄК.

  • Віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова пояснила, що юридично Угорщину не можна позбавити головування в Раді ЄС, натомість можна бойкотувати політику прем’єр-міністра країни Віктора Орбана.
  • Європейська комісія позитивно оцінила перший регулярний платіж у розмірі 4,2 мільярда євро за програмою Ukraine Facility, спрямованою на підтримку макрофінансової стабільності та функціонування державного управління України.

Тридцять сім осіб, у тому числі трьох американців, британець, бельгієць і громадянин Канади, засудили до смертної кари за спробу повалити президента Демократичної Республіки Конго.

Півтора року тому я відвідувала родича в одній з місцевих лікарень. І побачила картину, як…

Троє аналітиків вважають, що варіанти заходів Володимира Путіна, у відповідь якщо Захід дозволить Україні використовувати свої ракети великої дальності для удару по Росії, можуть включати удари по британським військовим активам поблизу РФ або, в крайньому разі, проведення ядерних випробувань.

Влада Болгарії вилучила рекордні 125 кг золота на кордоні з Туреччиною.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що зустрінеться з президентом США Джо Байденом “цього місяця”, щоб представити йому свій “план перемоги” щодо того, як завершити війну.