У Києві знесли історичну будівлю XIX століття: планують збудувати ЖК

Джерело: Департамент охорони культурної спадщини КМДА, Дмитро Перов

19 липня в центрі Києва незаконно знесли історичну будівлю — Садибу Зеленських, збудовану у 1890 році. Поліція відкрила кримінальне провадження, а міська влада засудила знесення як “зухвале та цинічне самоуправство”.

Керівники департаментів, представники міської влади та громадські організації відвідали місце події. Подія сталась на фоні того, що кілька днів тому громадська організація “Спадщина Київ” подала документи для присвоєння будівлі статусу пам’ятки, а міський голова підтримав петицію “Зберегти історичну садибу Зеленських”.

Джерело: Нацполіція

Напередодні правоохоронців повідомили про знесення будинку. На місце негайно виїхала слідчо-оперативна група. Поліція знайшла техніку та вилучила її, розглядається питання про арешт.

Разом з цим, активіст та співзасновник памʼяткоохоронного хабу “Цегла” Дмитро Перов сказав, що правоохоронці, які прибули на виклик, опитали екскаваторника, але нікого так і не затримали.

“ТОВ “Тургєнєв Білд” зніс історичну Садибу Зеленських, 1890 р. Активісти, що намагались завадити демонтажу – були побиті тітушками…”, – розповів він.

Дмитро Перов повідомив, що на місці знесеного будинку планують побудувати житловий комплекс “Тургеневъ”, хоча Український інститут національної памʼяті вважає це будівництво порушенням закону про деколонізацію.

Садиба Зеленських — дерев’яна будівля, обкладена цеглою, зведена у 1890 році. Це один з найстаріших будинків на вулиці.

Споруду почали розбирати у 2021 році, але через суспільний розголос довелось призупинити роботи. У квітні 2024 року Дмитро Перов повідомив, що забудовник завісив фасад інформаційним щитом, де стверджується, що будівля нібито не має історичної або архітектурної цінності.

Німеччина планує припинити постачання важкої військової техніки для Збройних сил України, повідомляють ЗМІ. 

Експрем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон стверджує, що президент США Джо Байден, всупереч своїм попереднім твердженням, зізнався йому, що не є ірландцем за походженням.

13 жовтня мережею поширили відео, як російські військові розстріляли дев’ять українських захисників, які нібито здалися у полон у Курській області. Проте інформацію щодо того, що українські військові опинилися у відносному тилу заперечили, сказавши, що насправді росіяни прорвали тил.

Канадський музикант і продюсер Дерік Віблі, вокаліст і автор текстів пісень гурту “Sum 41” випустив мемуари “Ходяча катастрофа: Моє життя крізь рай і пекло”, у яких розповів про сексуальне та словесне насильство з боку колишнього менеджера його групи Грейга Норі.

У Дніпрі виник конфлікт між Сергієм Положаєм, генеральним директором компанії з виробництва металопластикових вікон Steko, та представниками ТЦК та СП. Про цей інцидент розповів сам бізнесмен.