Лукашенко запропонував залучити політв’язнів до ліквідації наслідків від шторму

Джерело: Reuters

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, нехтуючи міжнародними закликами звільнити політичних в’язнів своєї країни, запропонував залучити їх до ліквідації наслідків від шторму.

“Перш ніж усі почнуть… розміщувати повідомлення в Інтернеті, візьміть сокиру чи пилку та допоможіть. Я вже сказав міністру внутрішніх справ… він знає, що у нас понад 20 тисяч ув’язнених. І так звані політв’язні. Відправте їх на зачищення. Якщо потрібно, скажіть. Мобілізуйте городян і особливо цих паразитів”, – сказав він.

Лукашенко тривалий час відкидав звинувачення в порушенні прав людини, але він зіткнувся із закликами колишніх нобелівських лауреатів та уповноважених ООН експертів звільнити політичних в’язнів у країні.

4 липня Лукашенко звільнив щонайменше десять політичних в’язнів, включно з ветераном опозиції, хворим на рак.

Однак за ґратами все ще залишається близько 1400 осіб, більшість із яких заарештовано після мирних масових протестів у 2020 році та засуджено за низкою звинувачень, пов’язаних із нібито екстремізмом.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У британській розвідці зреагували на бажання РФ вкотре збільшити чисельність своєї армії.

Двоє друзів, 36-річний Ніл Кокс і 25-річна Джей Антік, привернули увагу своєю шестиденною велоподорожжю південно-західною Англією. Вони подолали 400 км з Глостера до Лендс-Енду на тандемі (велосипед для двох), абсолютно голими. 

Звільнені у травні працівники Pixar, які працювали над створенням мультфільму “Думками навиворіт 2”, на умовах анонімності розповіли про тиск і проблеми в студії.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.