Історичну садибу Зеленських у Києву знесли всупереч її арешту – прокуратура

Джерело: Київська міська прокуратура

Після знесення історичної будівлі Садиби Зеленських прокуратура порушила справу за статтями “знищення майна, на яке накладено арешт” і “самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці”.

Згідно з даними прокуратури, на цю будівлю в січні 2024 року було накладено арешт у межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Арешт забороняв користування, розпорядження та відчуження будівлі.

Джерело: Садиба Зеленських/Facebook

Прокурори клопотали про арешт, оскільки, згідно з Генпланом Києва, вказана земельна ділянка входить до меж історичного ареалу міста.

Для проведення будівельних робіт необхідне погодження Міністерства культури та інформаційної політики України, якого не було. Тому, у зв’язку з арештом будівлі, всі роботи мали бути зупинені.

Проте 19 липня, попри арешт, невстановлені особи зруйнували будинок на вул. Кониського, 22, використовуючи важку будівельну техніку.

На цей момент встановлено місце знаходження техніки, яка була задіяна під час знесення будівлі. До суду подано клопотання про її арешт.

Оновлено

Міський голова Києва Віталій Кличко у Telegram висловився щодо знесення садиби, назвавши це “цинічною провокацією”.

“Особливо за кілька днів після того, як до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА надійшов пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вул. Олександра Кониського, 22 статусу пам’ятки. Зроблено це було на підтримку петиції щодо збереження старовинної будівлі”, — сказав він.

Він запитав активістів, які приходять до будівлі мерії зі словами “Кличко зніс пам’ятку, чому “обурені демонстранти не йдуть і не ставлять питань парламенту, який вже понад 5 років так і не ухвалив поданий містом законопроєкт, щоб столиця мала важелі впливу на недобросовісних власників старовинних будівель?”.

“Чому не звертаються до уряду, від якого місто вже стільки років вимагає повернути у власність громади будинок Сікорського, який перебуває на балансі Міноборони. Столиця стільки звернень зробила, щоб повернути в місто будівлю, яка руйнується, відреставрувати її та створити музей відомого авіаконструктора. Той же Кабмін заблокував передачу громаді Гостинного двора, який місто разом з активістами повернуло з приватної власності в державну. А памʼятка теж стоїть без реконструкції і руйнується”,— сказав він.

За його словами, останніми роками місто направило до Мінкульту “десятки звернень про те, щоб занести понад півтори тисячі пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”. Міністерство внесло тільки близько сотні.

Скріншот: Віталій Кличко

  • 19 липня в центрі Києва незаконно знесли історичну будівлю — Садибу Зеленських, збудовану у 1890 році. Поліція відкрила кримінальне провадження, а міська влада засудила знесення як “зухвале та цинічне самоуправство”.

США здійснили авіаудари по таборах угруповання “Ісламська держава” на території Сирії, повідомило Центральне командування США. Удари відбулися в п’ятницю, 11 жовтня, однак точне місце їхнього проведення не було уточнене.

Колишній голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі назвав експрезидента США Дональда Трампа “фашистом до самих кісток”. Про це у своїй книзі розповів заступник редактора “The Washington Post” Боб Вудворд.

10 жовтня російські військові розстріляли дев’ять українських захисників, які здалися у полон у районі населеного пункту Зелений Шлях (Курська область). За даними, що надає Deepstate із посиланням на джерела в 1 ОТБр, українські військові опинилися у відносному тилу, проте зустріли російські війська. З огляду на обмежену кількість боєприпасів, вони змушені були здатися.

Міжнародна група кліматологів, які вивчають роль кліматичних змін у виникненні екстремальних погодних умов, дійшла висновку, що руйнівні наслідки урагану Мілтон, який забрав життя 16 осіб у США, були посилені антропогенною зміною клімату.

Лідер гурту “Thirty Seconds to Mars” Джаред Лето назвав війну в Україні, розв’язану Росією, “цими проблемами”. Користувачі соцмереж розкритикували артиста.