Франція надасть цілодобову охорону олімпійській збірній Ізраїлю на тлі напруженості в Газі

Джерело: Reuters

Ізраїльські спортсмени отримають цілодобовий захист під час Олімпіади в Парижі, заявив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен.

Ігри починаються в п’ятницю на тлі серйозних проблем безпеки та посилення геополітичної напруги через ситуацію в Газі. Відтак міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що ізраїльські спортсмени будуть під цілодобовою охороною під час Ігор.

Дарманен виступив після того, як депутат ультралівої партії France Unbowed (LFI) Томас Портес заявив, що ізраїльські олімпійські спортсмени не вітаються у Франції та що мають бути протести проти їхньої участі в Іграх.

“Ми залишилися за кілька днів до міжнародної події, яка відбудеться в Парижі, тобто Олімпійських ігор. І я тут, щоб сказати, що ні, ізраїльська делегація не вітається в Парижі. Ізраїльські спортсмени не вітаються на Олімпіаді в Парижі”, – сказав він.

Однак міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне сказав на зустрічі з колегами з Європейського Союзу в Брюсселі: “Я хочу сказати ізраїльській делегації від імені Франції, що ми вітаємо вас у Франції на цих Олімпійських іграх”.

Ізраїль заперечує порушення міжнародного права під час війни в Газі, спровокованої транскордонним нападом ХАМАС у жовтні минулого року.

На знак складних проблем безпеки навколо ізраїльської делегації церемонію пам’яті ізраїльських спортсменів, які загинули під час теракту в Мюнхені 1972 року, було перенесено з-під паризької ратуші до ізраїльського посольства.

Палестинський олімпійський комітет у понеділок приєднався до закликів виключити Ізраїль з Ігор у відкритому листі до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха.

У листі Ізраїль звинувачувався в порушенні традиційного олімпійського перемир’я, яке триватиме з 19 липня до завершення Паралімпіади в середині вересня, з продовженням військових дій у Газі.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.