Суддю ОАСК, у якої знайшли російський паспорт, не звільнили: розгляд справи відклали

Джерело: Радіо Свобода

Вища рада правосуддя призупинила розгляд питання звільнення судді Аріни Літвінової з ліквідованого Окружного адмінсуду Києва. Журналісти виявили у неї російське громадянство.

Розгляд справи припинено через дисциплінарну скаргу СБУ, яка підтвердила отримання Літвіновою російського паспорта в Єкатеринбурзі.

“22 липня отримано скаргу від Служби безпеки України з приводу фактів щодо наявності громадянства Росії”, – повідомила під час засідання доповідач у цій справі членкиня Вищої ради правосуддя Тетяна Бондаренко.

Доповідачка Тетяна Бондаренко запропонувала зупинити розгляд заяви Літвінової про відставку за статтею 55 закону України про Вищу раду правосуддя. Літвінова заперечує наявність у неї російського громадянства.

“Літвінова зверталася до ВРП щодо втручання в роботу судді, де отримала відмову, а також подавала заяву в прокуратуру”, — додала Бондаренко.

Журналісти “Схем” повідомили, що суддя Літвінова є громадянкою Росії, посилаючись на витяг із системи Роспаспорт. Вона отримала російське громадянство у 2002 році в Єкатеринбурзі після роботи у Вищому арбітражному суді України. На запитання журналістів Літвінова назвала це провокацією і поклала слухавку, не відповідаючи на подальші дзвінки.

  • 22 липня начальник штабу бригади “Азов” Національної гвардії України Богдан Кротевич повідомив, що подав до суду на Державне бюро розслідувань, оскільки там відмовилися порушувати справу проти екскомандувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.