Росіянина заарештували за підозрою в змові з метою дестабілізації Олімпійських ігор

Джерело: Sky News

Французька прокуратура затримала 40-річного росіянина, звинуваченого в змові з метою дестабілізації Олімпійських ігор.

Прокуратура не оприлюднила жодних конкретних деталей обвинувачення, окрім побоювань передбачуваного наміру “організувати події, які можуть спричинити дестабілізацію” під час Ігор.

За кілька годин до появи новин про затримання росіянина, президента МОК Томаса Баха запитали про занепокоєння в Парижі з приводу  мотивів Росії підірвати довіру до Ігор.

“Є явно фальшиві погрози і ми живемо з цим уже кілька місяців. Це дуже плачевна ситуація. Це про погрози, це про наклеп, це про спроби створити невпевненість серед учасників, потенційних глядачів. Але поки що ми повинні сказати, що ці різні спроби не були насправді успішними. Народ зрозумів, що там відбувається – з політичною пропагандою”, – сказав Бах. 

Минулого місяця Центр аналізу загроз Microsoft попередив, що Росія “нарощує кампанії з дезінформації” проти Парижа, використовуючи штучний інтелект, щоб принизити репутацію організаторів Олімпіади та створити очікування насильства на Іграх.

Експерти Microsoft також звинуватили росіян у сфабрикованих погрозах проти ізраїльтян, які відвідали Олімпійські ігри в Парижі, пов’язаних із війною у Газі, щоб поширити страх серед населення.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.