У Почаївській лаврі зникла частина ікон: результати перевірки МКІП

Джерело: звіт комісії, наданий у розпорядження Укрінформу

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики під час перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яке перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявила низку порушень.

Зокрема Комісією встановлено, що користувач не дотримувався вимог Закону України “Про охорону культурної спадщини” щодо обов’язкового отримання дозволів на консервацію, реставрацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування пам’яток національного значення.

Користувачем самовільно здійснено ремонт, прибудови, зміну конструктивних елементів, опорядження зовнішнього та внутрішнього і реставрацію пам’яток без відповідних на те дозволів та науково-проєктної документації, що призвело до неналежного утримання пам’яток та до втрати автентичних елементів опорядження пам’яток, збільшення навантаження на їх конструкції, – мовиться у звіті.

Крім того, члени комісії зафіксували оновлення та/або очищення стінописів та ікон, заміну панікадила в Успенському соборі, зміни у стінописах та проведення ремонтних робіт у галереях та Печерному храмі Преподобного Іова та церкві Преподобних Антонія та Феодосія й інші факти порушень.

Перевірка комісією стану збереження творів іконопису виявила факти відсутності значної частини ікон, зафіксованих паспортами пам’яток культурної спадщини та інвентарним списком, складеним на основі паспортів на твори мистецтва при проведенні інвентаризації іконопису та творів мистецтва в 1967 році, – зазначається у звіті.

На території Почаївської Свято-Успенської лаври виявлено крім шести об’єктів, які належать державі, інше нерухоме майно, якого немає в договорі про безоплатне користування.

Додамо, що у 2023 році Служба безпеки України прийшла з обшуками до Почаївської Успенської лаври УПЦ МП на Тернопільщині у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Як встановило слідство, представники лаври опублікували на сайті монастиря допис, у якому ображали національну честь та гідність юдеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ.

Крім того, у цьому дописі клірики УПЦ МП поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від Росії.

Довідка. Почаївська Успенська лавра – це православний чоловічий монастир у Почаєві зі статусом лаври. Найбільша православна святиня на заході України, друга за важливістю після Києво-Печерської лаври.

  • Суд зобов’язав УПЦ МП найближчим часом звільнити приміщення Михайлівської церкви у Переяславі на Київщині.
  • Варто зауважити, що результати нового дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), свідчать, що 63% респондентів підтримують заборону Української православної церкви Московського патріархату.
  • Згідно з інформацією ЗМІ, станом на сьогодні, понад 140 народних депутатів не підписали документ на підтримку заборони УПЦ Московського патріархату.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Республіканці в Палаті представників звинуватили адміністрацію президента США Джо Байдена в брехні американцям щодо виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.