Українські чоловіки вийшли на протест під консульство України у Польщі – вимагають віддати їм паспорти

Джерело: TVP3.

У Вроцлаві (Польща) українські чоловіки вийшли на акцію протесту під Генеральне консульство України в Польщі з вимогою видачі їм закордонних паспортів.

“Допоможіть нам повернути наші незаконно затримані документи”, “Нам потрібна допомога” – з такими банерами сьогодні протестували перед своїм консульством громадяни України чоловічої статі.

Джерело: TVP3.

Джерело: TVP3.

Чоловіки наголошують, що без паспорта вони не можуть в Польщі нічого робити. Документи деяких протестувальників не повертаються Україною вже близько шести місяців.

24 квітня уряд України оголосив, що чоловіки у віці від 18 до 60 років зможуть отримувати та продовжувати термін дії закордонного паспорта лише на території України. Проте, перетнувши кордон України, назад до Польщі чоловіки уже не зможуть повернутися до завершення воєнного стану.

З 18 травня паспорт за кордоном можуть отримати тільки чоловіки, зареєстровані у “Резерв+”.

Видачею паспортів громадянам України займається українське державне підприємство “Документ”. У Польщі він має чотири офіси – в тому числі один у Вроцлаві.

Організаторка протесту Марина Басова наголосила, що страждають не лише чоловіки, але й цілі сім’ї, оскільки без паспорта чоловіка неможливо зареєструвати дитину, навіть якщо у матері з документами все гаразд.

  • З 1 червня Україна заборонила виїзд за кордон військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років, які мають подвійне громадянство. Раніше ці особи могли виїжджати з країни за умови зняття з реєстрації місця проживання в Україні та реєстрації в США.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.