Ізраїль пообіцяв Хезболі помститися після убивства 12 дітей і підлітків

Джерело: Reuters.

У неділю тисячі присутніх відвідали похоронні церемонії за 12 дітьми та підлітками, які загинули на спортивному майданчику “Маджал Шамс” в результаті ракетного удару на зайнятих Ізраїлем Голанських висотах. Ізраїль обіцяю швидку відплату бойовикам Хезболли в Лівані, хоч останні намагаються заперечити будь-яку причетність до убивства дітей і підлітків.

Похорони дітей і підлітків, убитих на Голанських висотах, джерело: Reuters

Після смертоносного удару “Хезболла” спочатку оголосила, що обстріляла ізраїльські військові об’єкти на Голанських висотах. Проте згодом заперечила причетність до нападу на “Мадждал Шамс”, заявивши, що “не має абсолютно ніякого відношення до інциденту, і категорично заперечує всі неправдиві звинувачення з цього приводу”. 

Ізраїль заявив, що ракета була випущена з району на північ від села Чебаа на півдні Лівану, поклавши провину прямо на підтримуване Іраном угруповання та заявивши, що “Хезболла” несе “однозначну відповідальність”.

Це була найсмертоносніша атака з-за північного кордону Ізраїлю за останні декілька місяців бойових дій, унаслідок чого існує значна загроза ескалації конфлікту.

Два джерела безпеки повідомили Reuters, що “Хезболла” перебуває у стані підвищеної боєготовності та завчасно очистила деякі ключові об’єкти як на півдні Лівану, так і в східній долині Бекаа на випадок можливого нападу Ізраїлю.

Цієї ночі ізраїльські літаки уже завдали ударів по цілях на півдні Лівану, але найближчим часом очікується сильніша відповідь. Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху повернувся з візиту до Сполучених Штатів і перед зустріччю зустрівся з представниками служби безпеки.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що є всі ознаки того, що ракета, яка влучила в спортивний майданчик, де діти грали у футбол, була випущена Хезболлою, і заявив, що Вашингтон підтримує право Ізраїлю на захист. Проте, Блінкен додав, що США не бажають ескалації конфлікту. 

Довідка: Голанські висоти – території, захопленій у Сирії Ізраїлем під час війни шестиденної на Близькому Сході 1967 року. Сирія і більшість країн світу, зокрема й Україна, не визнають суверенітет єврейської держави над Голанськими висотами.

Питання статусу цієї території неодноразово розглядалися Радою безпеки ООН, яка ухвалила низку рішень. Серед них – резолюція № 242 від 1967 р., яка визначає статус Голанських висот як сирійської території, окупованої Ізраїлем.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше.