Що буде з погодою у серпні: синоптики дали кліматичну характеристику останнього місяця літа

Джерело: Укргідрометцентр

Синоптики опублікували коротку кліматичну характеристику серпня 2024 року.

Кліматична характеристика – це не прогноз, а аналіз на ґрунті серпневої погоди у минулі роки.

Середня місячна температура повітря у серпні коливається від +18 до +24,8 градуса, у гірських районах – +16…+19 градусів, а на високогір’ї Карпат – +13 градусів.

Натомість цього року у серпні середня місячна температура становитиме +20…+26 градусів, у Карпатах – +17…+19. Відтак це на 2 градуси (на південному сході –на 2,5 градуси) вище за норму.

Середня місячна кількість опадів у серпні становить 30-97 мм, у Херсонській області та західних районах Криму місцями – 24-28 мм, на Прикарпатті, Закарпатті та в Карпатах місцями – 104-120 мм.

Цьогоріч місячна кількість опадів у серпні очікується 34-77 мм, у Карпатах – 94-116 мм, що в межах норми.

Синоптики нагадали, що абсолютний мінімум температури повітря у серпні становив +1…+7 градусів, на узбережжі морів – +8…+13, а в Карпатах, у північних, східних, Волинській та Запорізькій областях – місцями  до -2 градусів.

Водночас абсолютний максимум температури повітря у серпні становив +35,7…+39,8 градуса. У південних, східних, більшості центральних, Тернопільській та Чернігівській областях місцями – +40…+42 градуси, у гірських районах – від +30 до +36, а на високогір′ї Карпат – +27…+28 градусів.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.