Туреччина прийняла новий закон про відстріл вуличних собак, попри протести – Bloomberg

Джерело:Bloomberg

Туреччина схвалила суперечливий закон, який дозволяє знищення мільйонів безпритульних собак. Ця ідея викликала протести в Стамбулі і Анкарі.

Закон, прийнятий у вівторок, дозволяє вбивати безпритульних собак, які становлять загрозу життю або здоров’ю людей, мають невиліковну хворобу, або чию поведінку неможливо контролювати.

Опозиційна партія назвала його “законом про масове вбивство тварин” і планує звернутися до Конституційного суду для його скасування.

Президент Реджеп Таїп Ердоган стверджує, що безпритульні собаки загрожують здоров’ю населення і нападають на людей та інших тварин.

“Це закон для того, щоб прилаштувати тварин, а не для масового вбивства”, – сказав міністр сільського та лісового господарства Ібрагім Юмаклі.

Муніципалітети відтепер зобов’язані збирати собак і піклуватися про їхнє прилаштування, створюючи нові притулки протягом чотирьох років. Вони повинні виділити ресурси на цю ініціативу, інакше чиновникам загрожує тюремне ув’язнення.

Закон викликав протести по всій Туреччині та в Інтернеті. Критики стверджують, що він може призвести до вбивства неагресивних тварин.

Зоозахисниця Нільгун Падір, яка вже десять років опікується безпритульними собаками, каже, що закон не враховує інші проблемні питання. Наприклад, не згадано нічого про незаконне розведення тварин для продажу. Активістка закликала до масової вакцинації та стерилізації вуличних собак. Вона додала, що тварин у селах постійно залишають нестерилізованими.

  • На околиці Одеси 24 липня виявили двох застрелених собак. Їх знайшли на Кустанайській вулиці з кульовими пораненнями.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Аналітики ISW зреагували на атаку України по російському складу боєприпасів у Топорці (Тверська область, РФ) та наголосили, що подальші подібні атаки вплинуть на здатність окупантів наступати.