Лукашенко помилував німця, якого раніше засудили до страти за «найманство»

Джерело: пресслужба Олександра Лукашенка

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко помилував громадянина Німеччини Ріко Крігера, звинуваченого в “найманстві” та “тероризмі”.

Крігера визнали винним за шістьма статтями білоруського Кримінального кодексу. Він звернувся до Лукашенка з проханням про помилування, і той ухвалив це рішення.

Минулого тижня державний канал “Білорусь 1” показав сюжет із Крігером, де він заявив, що діяв за командою СБУ, і що його “обвели навколо пальця”. Він нібито розкаювався і надіявся на помилування. Обставини зйомки відео невідомі.

Джерело: BELTELERADIO COMPANY

Крігер раніше працював військовим лікарем німецького Червоного Хреста та фахівцем з безпеки в офісі Держдепартаменту США в Берліні.

Білорусь залишається єдиною європейською країною, де досі застосовується смертна кара, яку можуть призначити за тероризм або державну зраду і виконують шляхом розстрілу.

Що передувало

МЗС Німеччини заявило в п’ятницю, 19 липня, що громадянина Німеччини в Білорусі засудили до смертної кари, і Берлін інтенсивно спілкується з владою в Мінську щодо його долі.

“Міністерство закордонних справ і посольство в Мінську надають консульську підтримку особі, про яку йде мова, і інтенсивно працюють з білоруською владою від її імені”, – йдеться в заяві міністерства Німеччини.

Міністерство Німеччини не назвало ім’я громадянина, але раніше в п’ятницю білоруська правозахисна організація “Вясна” повідомила, що німця Ріко Крігера засудили до смертної кари в Білорусі за звинуваченнями у тероризмі та найманстві.

За даними “Вясна”, Крігер перебуває під вартою з листопада 2023 року, а 24 червня його засудили.

Правозахисна група “Вясна” заявила, що звинувачення стосуються полку Каліновського – білоруського полку ЗСУ, сформованого у березні 2022 року як батальйон для захисту України.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У британській розвідці зреагували на бажання РФ вкотре збільшити чисельність своєї армії.

Двоє друзів, 36-річний Ніл Кокс і 25-річна Джей Антік, привернули увагу своєю шестиденною велоподорожжю південно-західною Англією. Вони подолали 400 км з Глостера до Лендс-Енду на тандемі (велосипед для двох), абсолютно голими. 

Звільнені у травні працівники Pixar, які працювали над створенням мультфільму “Думками навиворіт 2”, на умовах анонімності розповіли про тиск і проблеми в студії.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.