У МОЗ спростували російський фейк про нашестя отруйних павуків

Джерело: пресслужба МОЗ

Російські пропагандисти поширили у мережі неправдиву інформацію про нібито нашестя отруйних павуків в Україні. Своєю чергою, у Міністерстві охорони здоров’я України спростували фейк.

У відомстві пояснили, щойно спростували міф про епідемію гарячки Денге в Україні, як росіяни використали новий – нашестя отруйних павуків.

В російській уяві, “епідемія” походить з тих самих американських біолабораторій, звідки вилітали бойові голуби.

Мовляв, у нас тут справжній апокаліпсис: вже є кілька смертей, і маса людей потрапила до лікарень, – розповіли у МОЗ.

Водночас, як зауважили у відомстві, жодного масового звернення по меддопомогу через павуків не було. Єдиний випадок – укус павука каракурта в Одеській області. Постраждалий наразі отримує необхідну допомогу в лікарні, і його стан стабільний.

Цьогорічна спека дійсно активізувала павуків, але не більше. Летальних випадків не було.

Тож, якщо вам раптом «пощастить» зустрітися з отруйним павуком, не панікуйте – просто зверніться до медиків. Випадки, коли укуси найотруйнішого павука в Україні призводять до смерті, практично не трапляються, – додали у повідомленні.

  • Раніше у МОЗ нагадали, влітку розпочинається сезон активності плазунів. На території України мешкають кілька видів отруйних змій, чиї укуси несуть серйозну загрозу здоров’ю, і подекуди життю. Тож у МОЗ нагадали основні правила при зустрічі з плазунами та у разі укусу.
  • В Україні впровадять електронну інформаційну систему, що має забезпечити прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів. Уряд ухвалив відповідну постанову 25 липня.

Державний департамент США висловив стурбованість розширенням воєнної співпраці між Північною Кореєю та Росією, повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

16 вересня Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає переговори про використання Україною ракет великої дальності для ударів по території Росії, однак, зауважив, що будь-яке рішення з цього питання повинні приймати окремі союзники.

Обороняючи Україну на фронті загинув 59-річний офіцер Сил спеціальних операцій, старший лейтенант ЗСУ, партієць “Євросолідарності” Андрій Гринюк. 

Окрім регулярних обстрілів та загострення ситуації на лінії фронту, в Україні нині вирує економічна війна. Росія продовжує вивозити крадене зерно з окупованих територій, поповнюючи власну казну.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 16 вересня. Загалом, від початку цієї доби відбулося 153 бойових зіткнення.