У Туреччині на воду спустили другий корвет України – «Гетьман Іван Виговський»

Джерело: Рустем Умєров/Телеграм

1 серпня у Туреччині на воду спустили другий український корвет класу Ada Гетьман Іван Виговський (F-212). У церемонії взяли участь офіційні особи України, зокрема глава Міноборони Рустем Умєров, командувач ВМС Олексій Неїжпапа та перша леді Олена Зеленська.

Церемонія спуску відбулася на корабельні RMK Marine у Стамбулі.

Корвети “Гетьман Іван Виговський” та “Гетьман Іван Мазепа”, котрі через російську агресію будувалися у Туреччині, оснащені найсучаснішим озброєнням і стануть вагомим доповненням до нашого флоту, підвищуючи обороноздатність України.

Умєров подякував турецьким партнерам за підтримку у непростий для нашої держави час.

Україна вже зламала домінування російського флоту на морі, знищивши десятки суден. Ми активно розширюємо можливості українських Військово-Морських Сил у Чорному та Азовському морях, – наголосив міністр.

Державний департамент США висловив стурбованість розширенням воєнної співпраці між Північною Кореєю та Росією, повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

16 вересня Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає переговори про використання Україною ракет великої дальності для ударів по території Росії, однак, зауважив, що будь-яке рішення з цього питання повинні приймати окремі союзники.

Обороняючи Україну на фронті загинув 59-річний офіцер Сил спеціальних операцій, старший лейтенант ЗСУ, партієць “Євросолідарності” Андрій Гринюк. 

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 16 вересня. Загалом, від початку цієї доби відбулося 153 бойових зіткнення.

МЗС України звернулося до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з закликом “приєднатися до заходів гуманітарного реагування” в районах Курської області, котрі перебувають під контролем ЗСУ.