Ексначальник виправної колонії Полтавщини отримав 400% «премії за катування», — Лубінець

Джерело: Дмитро Лубінець/Телеграм

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що начальник Божківської виправної колонії, де викрили численні факти катування ув’язнених, отримав 400% премії та максимальну пенсію. 

За словами омбудсмана, в липні 2023 року під час проведення службового розслідування, не чекаючи остаточних висновків, начальника установи звільнили за власним бажанням і преміювали на 400% до посадового окладу “за особливі досягнення в роботі”. Загальна сума виплат – 400 тис. грн.

Після цього в грудні 2023 року ексначальник пішов на пенсію і домігся, за словами  Лубінця, максимального її рівня. 

“Слідчі Держбюро розслідувань мають визначити, чому після встановлених систематичних порушень та фактів катувань і побиття засуджених керівництво ДКВС України прийняло рішення про безпідставне та незаконне нарахування 400% преміювання керівника”, – наголосив омбудсман.

Нагадаємо, що наприкінці травня Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про викриття численних фактів катування ув’язнених у кількох регіонах України. Зокрема підозру в катуваннях висунули чотирьом службовцям Божковської виправної колонії №16 на Полтавщині.

За даними слідства, майже всі ув’язнені колонії ставали жертвами катувань. Виявлення постраждалих триває.

Новоприбулих в’язнів залякували переселенням до групи “відторгнутих” і били до повного підкорення їхньої волі. Задокументовано випадок катування одного ув’язненого в лютому 2022 року протягом майже години, що супроводжувалося постійним психологічним тиском.

Чотирьом службовцям Божковської виправної колонії №16 висунуто підозру за частиною другою статті 127 Кримінального кодексу України (катування), що передбачає до 10 років ув’язнення. Розв’язується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Державний департамент США висловив стурбованість розширенням воєнної співпраці між Північною Кореєю та Росією, повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

16 вересня Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає переговори про використання Україною ракет великої дальності для ударів по території Росії, однак, зауважив, що будь-яке рішення з цього питання повинні приймати окремі союзники.

Обороняючи Україну на фронті загинув 59-річний офіцер Сил спеціальних операцій, старший лейтенант ЗСУ, партієць “Євросолідарності” Андрій Гринюк. 

Окрім регулярних обстрілів та загострення ситуації на лінії фронту, в Україні нині вирує економічна війна. Росія продовжує вивозити крадене зерно з окупованих територій, поповнюючи власну казну.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 16 вересня. Загалом, від початку цієї доби відбулося 153 бойових зіткнення.