Іран хоче потужно атакувати Ізраїль, водночас не спровокувавши велику війну – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Іран опинився перед дилемою щодо атаки на Ізраїль у відповідь на вбивство лідера ХАМАС. У ЗМІ зазначають, що Іран прагне потужної помсти, яка водночас не повинна призвести до повномасштабної війни на Близькому Сході.

Саме ця проблема, імовірно, заважає Ірану швидко атакувати Ізраїль, попри попередження про оперативний напад.

Старша радниця з Близького Сходу та Північної Африки у Міжнародній кризовій групі Діна Есфандіарі вважає, що Іран захоче потужно відповісти Ізраїлю, але зробити це так, щоб не почалась війна, в яку будуть втягнуті США.

Серед варіантів атаки по Ізраїлю, Іран може обрати атаку на військові об’єкти, як це було у квітні. Однак ця атака завдала мінімальної шкоди Ізраїлю, який відбував ворожі цілі з допомогою союзників.

Другий варіант – використати для атаки свої проксі-сили, такі як ополченці в Іраку, угруповання “Хезболла” у Лівані та хусити у Ємені.

“Метою буде послабити можливості ППО Ізраїля та пошкодити військову і, ймовірну, цивільну інфраструктури. Напад може відбутись протягом кількох днів”, – вважає Бурджу Озчелік, старший науковий співробітник Королівського інституту оборонних досліджень у Лондоні.

Проте зробити атаку неочікуваною буде важко. Балістичні ракети можуть долетіли до Ізраїля за понад 10 хвидин, водночас крилатим ракетам та БпЛА для досягнення цілей знадобляться години. Відтак Ізраїль та союзники матимуть змогу виявити загрозу та перехопити цілі.

“Ісламська республіка та її вісь опору не мають червоних ліній, коли справа доходить до покарання Ізраїлю”, – заявила напередодні консервативна іранська газета Kayhan у редакційній статті.

Побоювання щодо атаки спонукали США відправити в регіон більше винищувачів, військових кораблів і ракет, щоб підтримати Ізраїль.

Відбувся сплеск скоординованої дипломатичної діяльності за участю західних та арабських офіційних осіб. G7 та Катар звернулися до Ірану, намагаючись пом’якшити його наступний крок.

Міністр закордонних справ Йорданії здійснив рідкісний візит до Тегерана з подібною метою.

За словами Озчеліка, вся дипломатія може призвести до “більш виваженої, обмеженої відповіді” з боку Ірану.

Геополітика Близького Сходу зазнала змін після того, як 7 жовтня 2023 року ХАМАС, включений до списку терористичних США та Європейського Союзу, вдерся в Ізраїль із Гази, убивши близько 1200 осіб і взявши в заручники 250 інших.

За даними представників охорони здоров’я на території, яка знаходиться під контролем ХАМАС, наступ ізраїльської операції вбив понад 40 000 палестинців у Газі.

Кількість розрізнених нападів у регіоні продовжує зростати. За словами представника Пентагону, п’ятеро американських військовослужбовців і двоє контрактників були поранені внаслідок ракетного обстрілу авіабази в Іраку в понеділок. Усі семеро перебувають у стабільному стані.

Поки Іран обмірковує свій наступний крок, залишається ризик того, що прорахунки, швидше за все, через те, що їхні ракетні ракети та БпЛА довго летітимуть до Ізраїля, спричинять набагато сильнішу контратаку з боку Ізраїлю. А це може коштувати дуже дорого духовному керівництву Ірану, яке вже відчуває високий рівень незгоди вдома.

“Вони не хочуть занурюватися у регіональну війну, яку не зможуть виграти”, — сказала Есфандіарі.

Єменські хусити заявили про удар балістичною ракетою по аеропорту Бен-Гуріон в Ізраїлі, коли там приземлявся літак з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

Українські сили нещодавно просунулися в Глушківському районі Курської області.

30 вересня відзначається День “Врятуйте коалу”, Міжнародний день подкастів та Міжнародний день перекладача. За церковним календарем вшановують пам’ять святого священномученика Григорія, єпископа Великої Вірменії.

За даними синоптиків, у понеділок, 30 вересня, в низці областей України очікуються дощі.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 29 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 136 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог активний на Курахівському напрямку.