Україна контролює газовимірювальну станцію «Суджа» в РФ — WP

Джерело: The Washington Post

Україна встановила контроль над газовимірювальною станцією Суджа в Курській області, повідомляє The Washington Post з посиланням на неназваного радника президента Зеленського.

За його словами, станція знаходиться приблизно за 8 кілометрів від кордону з Росією. Інших деталей радник не розкрив.

Також зазначено, що Вашингтон поки що не критикував бойові дії України в Курській області.

До слова, ціни на природний газ у Європі цього року досягли найвищих рівнів через побоювання щодо можливих перебоїв у постачанні російського палива через Україну. Після інтенсивних боїв у Курській області Росії, де розташовано ключову газову станцію “Суджа”, ф’ючерси на газ піднялися до найвищого рівня з грудня.

Що передувало?

Вранці 6 серпня низка російський “Z-пабліків” почали повідомляти про прорив кордону у Курській області. Т.в.о. губернатора Курської області Олексій Смірнов, своєю чергою, запевняв, що російські прикордонники відбили наступ.

Та вже згодом у російському Міноборони визнали  прорив кордону. За їхніми даними, до РФ увійшли близько 300 українських бійців з танками та ББМ.

МО РФ звинуватило 22-гу механізовану бригаду ЗСУ у нападі на Курську область. Пресслужба бригади наразі не коментує ситуацію. Генштаб ЗСУ, Легіон “Свобода Росії” поки що теж нічого не повідомляють.

Вже надвечір 6 серпня стало відомо, що російська влада евакуювала 90% жителів усіх чотирьох населених пунктів Свердликівської сільради Суджанського району Курської області РФ.

Станом на 7 серпня у Курській області тривалиь бої. Зокрема телеграм-канал Astra з посиланням на російських воєнкорів та місцевих жителів пише, що ЗСУ просуваються углиб області, а з евакуацією цивільних виникли проблеми.

У деяких “Z-пабліках” скаржаться, мовляв, ЗСУ взяли під контроль одну з найбільших газорозподільних станцій в Європі. Щобільше, вони пишуть, що російське командування ухвалило рішення “здати” місто Суджа. Окрім цього, окупанти пишуть, що до Курської АЕС залишилось “пів дороги”.

Варто зауважити, що українські військові структури жодним чином не коментують події у Курській області РФ.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.