12-13 серпня – пік активності метеорного потоку Персеїди

Джерело: Букви.

Персеїди — це один із найвідоміших і найяскравіших метеорних потоків, який щороку можна спостерігати в нічному небі на Землі. Цей метеорний дощ виникає в результаті того, що наша планета проходить через шлейф частинок, залишених кометою Свіфта-Туттля. Ця комета обертається навколо Сонця з періодом близько 130 років. 

Найпершу згадку про Персеїди датують 36 роком н. е. в китайському літописі. Також Персеїди часто згадувалися в китайських, японських і корейських літописах VIII — XI століть. У Європі Персеїди називали “Сльозами святого Лаврентія”, тому що фестиваль святого Лаврентія, який відбувається в Італії 10 серпня, припадає на період високої активності метеорного дощу. Офіційно вважається, що відкривачем щорічного метеорного дощу Персеїди є бельгієць Адольф Кетле, який сповістив про це видовище в серпні 1835 року.

Метеорний потік Персеїди названий за сузір’ям Персея, де розташований його радіант. Цей потік можна спостерігати щороку приблизно з 23 липня до 22 серпня. Період найбільшої активності — з 8 до 14 серпня, а пік припадає на 12—13 серпня. Традиційний максимум – між 16:00 та 19:00 за київським часом. Очікуване зенітне годинне число (ZHR) метеорів дорівнює 100. Швидкість входу метеорних частинок в атмосферу висока та становить 59 км/сек.

Персеїди відомі своєю яскравістю та великою кількістю метеорів, багато з яких залишають за собою яскраві, тривалі сліди. Це робить їх одним з найкращих метеорних дощів для спостереження. Метеори з’являтимуться по всьому небу.

Найкращий час для спостереження — після півночі і до світанку, коли радіант сузір’я Персея піднімається вище на небі. Обирайте місця з мінімальним світловим забрудненням, далеко від міст. Важливо, щоб небо було чистим і без хмар.

Спостерігати Персеїди можна неозброєним оком, без спеціальних приладів. Важливо просто знайти зручне місце для сидіння або лежання, спрямувати погляд у бік сузір’я Персея і дати очам звикнути до темряви.

Російська компанія “РусХемАльянс” подала нові позови проти п’яти європейських банків, які припинили фінансування будівництва газового проєкту в Росії після запровадження санкцій.

Президент Росії Володимир Путін наказав збільшити чисельність армії на 180 тисяч. Це вже втретє від початку повномасштабного вторгнення він віддає подібні накази.

Німеччина надасть додаткові 100 мільйонів євро допомоги Україні цієї зими.

Станом на ранок 17 вересня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні п’ять носіїв крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 36 ракет.

Минулої доби, 16 вересня, російські війська обстріляли низку населених пунктів Херсонської області. Є жертви.