У Паралімпіаді-2024 вперше візьме участь трансгендерна спортсменка

Джерело: The Guardian, BBC

Валентіна Петрілло стане першою відкритою трансгендерною спортсменкою, яка візьме участь у Паралімпійських іграх. Спринтерку з вадами зору обрали представляти Італію на жіночих забігах на 200 та 400 метрів у Парижі.

50-річна спортсменка, яка змінила стать у 2019 році, виграла бронзові медалі в обох видах на чемпіонаті світу з паралімпійських видів спорту минулого року в Парижі. До переходу Петрілло виграла 11 національних титулів у чоловічій категорії.

У Петрілло діагностували хворобу Штаргардта у віці 14 років, її зорові здібності обмежені до 1/50 частини від норми.

“Я чекала цього дня три роки, і протягом цього часу робила все можливе, щоб заслужити його [виклик на Паралімпіаду]. Я заслужила бути у списку і хочу подякувати Італійській паралімпійській федерації та Італійському паралімпійському комітету за те, що вони завжди вірили в мене, перш за все як в людину і як спортсменку”, – заявила італійська бігунка BBC.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.