Глава СБУ підтвердив наймасовіше взяття у полон російських військових на території РФ

Джерело: пресслужба СБУ

Співробітники Служби безпеки України разом з іншими Силами оборони активно працюють над поповненням обмінного фонду шляхом взяття в полон військовослужбовців РФ на полі бою. Організація обмінів і повернення українських захисників та цивільних громадян додому з російського полону є одним із надпріоритетних завдань, заявив голова СБУ Василь Малюк.

Малюк наголосив, що відтепер розширюється переговорна група, яка від імені Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими займалася підготовкою обмінів. Зокрема, до неї входитимуть представники СБУ, ГУР, МВС, ЗСУ, СЗР та омбудсмена.

Я впевнений, що саме такий варіант дасть можливість поєднати наші зусилля і більш ефективно виборювати кожного оборонця України, щоб повертати їх додому. Саме синергія і поєднання наших зусиль якнайшвидше дасть відповідні плоди, – переконаний він.

Голова СБУ відзначив, що це стосується організації обмінів не лише щодо військовослужбовців, а й цивільних громадян, зокрема і тих, кого РФ незаконно утримує ще з 2014 року.

Малюк підтвердив, що під час жорстоких боїв у Курській області РФ спецпризначенці ЦСО “А” СБУ взяли в полон понад сотню військовослужбовців РФ, серед яких є офіцери та представники підрозділу “Ахмат”.

Вчора нами проведена філігранна операція, в результаті якої 102 росіянина потрапили в полон. Ми  у перспективі уже думаємо про те, яким чином максимально ефективно скористатися цим, щоб повернути наших оборонців додому, – зауважив голова СБУ.

Нині з полоненими росіянами працюють військова контррозвідка та слідчі СБУ. Зокрема, щоб задокументувати воєнні злочини, скоєні ними на війні в Україні.

Раніше ЗМІ повідомили, що спецпризначенці СБУ взяли у полон 102 військовослужбовці 488-го гвардійського мотострілецького полку ЗС РФ та спецпідрозділу “Ахмат”. Це наймасовіше одночасне взяття ворога в полон з початку повномасштабного вторгнення.

Зауважимо, видання The Independent із посиланням на неназваного українського полковника стверджує, що ЗСУ вдалось взяти в полон близько 2 тисячі російських військових.

Цього тижня Зеленський заявив, що однією з цілей операції було поповнення обмінного фонду російських військовополонених. Приватні та державні оцінки того, скільки російських солдатів захопили в полон під час цих боїв, суттєво відрізняються.

Неназваний український полковник розповів також, що в операції бере участь близько 8000 армійців. За його словами, ще тисячі українських солдатів готові приєднатися до бойових дій.

Повідомляється, що Україна та Росія почали переговори щодо обміну полоненими, яких ЗСУ захопили в Курській області.

Раніше було відомо, що в населеному пункті Суджа вже взято в полон понад 100 військових РФ.

Російські офіційні особи заявляли, що Москва може припинити обмін полоненими. Однак зараз, за словами омбудсмана Дмитра Лубінця, ведуться переговори.

З цього приводу була активна розмова з російським колегою. У нас є пріоритетні категорії, якими ми готові обмінюватися. Перш за все, це важкопоранені. По-друге, українські жінки, а по-третє, всі, хто залишився в полоні, – сказав Лубінець.

Силам оборони вдалося зупинити просування російської армії під Селидовим на Донеччині, зазначив експерт видання з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке. Однак, нині українським оборонцям, ймовірно, доведеться залишити місто під загрозою оточення. Оборону на цій ділянці фронту тримає 15-та бригада Нацгвардії України Кара-Даг.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 16 жовтня. З початку доби відбулося 112 бойових зіткнень.

16 жовтня відбулось 44-те чергове засідання Комісії із захисту Чорного моря від забруднення, на якому Україна заблокувала головування РФ.

У 2024 році Україна здійснила понад 7 000 ударів по російській території. Ексклюзивну інформацію журналісти отримали від одного з українських підрозділів БпЛА далекого радіусу дії.

Рада Європи у Страсбурзі назвала знищення культурної спадщини в Україні під час повномасштабної війни РФ порушенням міжнародного гуманітарного права. Конгрес місцевої та регіональної влади ухвалив декларацію про руйнування культурної спадщини в Україні, повідомили у Раді.