У Європі вперше виявили випадок нового штаму вірусу mpox

Джерело: Reuters

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтвердила перший у Європі випадок захворювання вірусом mpox (“мавпяча віспа”), який розповсюджується Центральноафриканськими країнами.

Перший випадок на теренах Європи зафіксовано у Швеції. Це також перший випадок зараження вірусом за межами Африки після того, як ВООЗ визнала mpox глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

У Швеції повідомили, що інфікований заразився під час перебування в Африці типом mpox клади lb. Зараз ця особа на лікуванні.

“Випадок захворювання на європейському континенті може спровокувати швидке міжнародне розповсюдження mpox. Випадок у Швеції, найімовірніше, означає десятки невиявлених випадків у Європі”, – сказав Лоуренс Гостин, експерт з охорони здоров’я зі США.

Доктор Браян Фергюсон з Кембриджського університету вважає, що випадок зі шведським туристом викликає занепокоєння, але не дивує, оскільки вірус масштабно розповсюджується Африкою.

“Ймовірно, їх буде більше тут та в інших частинах світу, адже зараз немає механізмів, які можуть зупинити привозні випадки mpox”, – додав він.

На цей час у США та Канаді не виявлено жодного випадку захворювання.

ДОВІДКА: Mpox – це зоонозний вірус, який викликає грипоподібні симптоми та висипання з хворобливими ураженнями. Раніше він був відомий як мавпяча віспа, але офіційні особи змінили назву, оскільки вона є неточною (тепер вчені вважають, що вірус походить від гризунів) і стигматизує, асоціюючи хворобу, яка непропорційно вражає темношкірих людей, з образою, яка використовується проти них. Вірус поширюється через контакт із зараженими тваринами та контакт “шкіра до шкіри”.

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив у середу, 18 вересня, що, ймовірно, зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським, який наступного тижня відвідає США.

Президент України Володимир Зеленський наступного тижня зустрінеться з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс у Вашингтоні. Зустріч відбудеться на тлі зусиль Гарріс зміцнити свій зовнішньополітичний профіль, повідомляє ЗМІ із посиланням на джерело, обізнане з питанням.

Згідно з одинадцятьма представниками індійського та європейського уряду й оборонної промисловості, європейські клієнти перенаправили артилерійські снаряди, які продають індійські виробники зброї, в Україну, що викликало обурення в росіян.

19 вересня станом на 8:00 триває 939 доба широкомасштабної збройної агресії Росії проти України. На фронті ситуація залишається напруженою, оскільки противник продовжує атакувати позиції ЗСУ, використовуючи чисельну перевагу в живій силі та техніці. Українські захисники ефективно стримують наступ, завдаючи агресору значних втрат.