Набув чинності закон про медичний канабіс: коментар МОЗ

Джерело: Міністерство охорони здоров’я

Закон про використання коноплі набув чинності 16 серпня, повідомило МОЗ. Документ регулює обіг коноплі в медичних, промислових та наукових цілях. Уряд розробив підзаконні акти, що врегулюють процеси та забезпечать пацієнтів ліками з медичного канабісу.

“Найголовніші зміни, які впроваджені, – дозволено обіг канабісу в медичних цілях. Канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Раніше їхній обіг був під забороною – тепер дозволений, але з певними обмеженнями. Нагадуємо, що Законом визначено вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) у висушеній соломі медичних конопель, який має дорівнювати або перевищувати 0,3%”, – йдеться в повідомленні.

Міністерство анонсувало, що Кабмін скоро розгляне ліцензійні умови для вирощування медичного канабісу в Україні. Під контроль підпадатиме весь ланцюг обігу від імпорту до продажу в аптеках. Серед вимог: цілодобове відеоспостереження з доступом Нацполіції, вирощування на закритому ґрунті та дотримання порядку придбання насіння.

Державний контроль за обігом медичного канабісу включатиме супровід перевезень державною охороною та прозорість через електронну систему, яка запрацює восени. Операції з канабісом документуватимуть в системі наступного дня. Ліки виготовлятимуть і призначатимуть за електронним рецептом лише пацієнтам, для яких інші засоби неефективні або викликають серйозні побічні ефекти.

“Людям, які в’їжджають або виїжджають з України або прямують транзитом її територією, закон дозволяє мати при собі лікарські засоби на основі медичного канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря”, – додає МОЗ.

Закон передбачає лише медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.