У Нових Санжарах жінку, яка надіслала через Telegram інтимні відео, оштрафували на 34 тисячі гривень

Джерело: Єдиний державний реєстр судових рішень.

У Нових Санжарах Полтавської області жінці присудили 34 тисячі гривень штрафу через поширення у приватних повідомленнях у Telegram власні інтимні відео. Суд конфіскував у неї мобільний телефон, обґрунтувавши тим, що він є знаряддям злочину.

Жінці винесли вирок 11 липня. Новосанжарський районний суд визнав її винною у виготовленні та збуті продукції порнографічного характеру (ч. 2 ст. 301 КК України).

Що саме сталося

У матеріалах справи йдеться, що жінка у лютому 2023 року зняла на телефон два відео із власною мастурбацією, які зберігала на своєму девайсі. 19 лютого вони через Telegram надіслала їх іншому користувачу у приватні повідомлення. Третя особа підгледіла її листування та заявила про це в поліцію.

Суд вирішив, що дії підсудної “…містять цинічну, непристойну, спеціальну демонстрацію геніталій, не відповідають моральним критеріям, ображають честь і гідність людини, спонукаючи негідні інстинкти та містять порнографічний зміст…”.

До того ж під час розслідування було залучено судово-мистецтвознавчу експертизу, яка заявила, що відео належать до продукції порнографічного характеру. 5 липня жінка уклала угоду про визнання провини з прокурором, за п’ять днів суд затвердив угоду та призначив жінці 34 тисяч грн штрафу.

Український активіст Святослав Шеремет вважає, що приватний обмін подібним контентом є формою свободи інформаційного обміну.

“Основна теза: немає злочину, якщо немає постраждалих. Приватний обмін інтим-контентом — форма свободи інформаційного обміну. Продукування інтим-контенту — форма свободи творчості. Поширення інтим-контенту — від слова “широко”. Надсилання обраному адресату — це взагалі не “поширення”, а листування, таємниця якого захищена Конституцією”, — висловив активіст свою думку.

Нині вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в Полтавському апеляційному суді протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.