Армія Ізраїлю стала використовувати ШІ для вибору цілей під час авіаударів — Bloomberg

Джерело: Bloomberg.

ЗС Ізраїлю стали використовувати штучний інтелект для автоматизовного вибору цілей під час авіаударів. Зокрема йдеться про організацію матеріально-технічного забезпечення під час ведення війни з Іраном.

ЦАХАЛ використовує ШІ, який може обробляти великі обсяги даних для вибору цілей авіаударів. Одна з моделей має назву Fire Factory — вона здатна використовувати інформацію про цілі для розрахунку навантаження боєприпасів і визначення пріоритетів.

Обидві системи контролюють люди для перевірки та затвердження остаточних цілей або планів. Ця технологія нині не підпадає під дію будь-яких міжнародних чи державних норм.

За словами прихильників, ця система може перевершити людські можливості й мінімізувати військові втрати. Водночас критики вважають, що технологія може мати потенційно смертельні наслідки, якщо використовувати дедалі більше автономних систем.

“Якщо в розрахунках штучного інтелекту є помилка, і якщо штучний інтелект не піддається поясненню, то кого ми звинувачуємо в цій помилці? Ви можете знищити цілу сім’ю через помилку”, —сказав викладач міжнародного права в Єврейському університеті в Єрусалимі та колишній юрисконсульт армії Таль Мімран.

Нині залишаються в основному засекречені деталі використання штучного інтелекту ізраїльською армією. Згідно з заявами військових посадовців, ЦАХАЛ отримав бойовий досвід під час періодичних спалахів напруження у секторі Гази.

У 2021 році ЦАХАЛ назвав 11-денний конфлікт у Газі першою у світі “війною штучного інтелекту”. Армія посилалася на використання ШІ для визначення ракетних пускових майданчиків і розгортання безпілотників.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.