19 серпня: свята, традиції та іменини

19 серпня відзначається кілька важливих свят та пам’ятних дат в Україні та світі. Букви розповідають про деякі з них.

Всесвітній день гуманітарної допомоги (World Humanitarian Day): заснований ООН для вшанування пам’яті працівників, які загинули під час виконання гуманітарної місії.

Всесвітній день фотографії: у цей день 1839 року французький уряд придбав патент на процес дагеротипії, першого фотографічного процесу, і оприлюднив його у світі безкоштовно.

В Україні сьогодні святкують День пасічника 

Це професійне свято всіх, хто займається бджільництвом. Пасічники відіграють важливу роль у сільському господарстві та екосистемі, адже бджоли запилюють величезну кількість рослин, забезпечуючи врожайність культур. Крім того, бджолярі виготовляють мед та інші продукти бджільництва, що мають велике значення для здоров’я та харчування. Свято є нагодою відзначити працю цих людей, їх внесок у підтримку біорізноманіття та розвиток сільського господарства України.

Джерело: Getty Images

Також сьогодні День незалежності Афганістану, Всесвітній день орангутангу, День відкриття в Юконі (Канада) та Національний день авіації у США.

Православна церква вшановує сьогодні мученика Андрія Стратилата і з ним 2593 мучеників. 

День пам’яті святого мученика Андрія Стратилата та з ним 2593 мучеників відзначається православною церквою 19 серпня (6 серпня за старим стилем). Святий Андрій був римським воєначальником, який прийняв християнство і став проповідувати віру серед своїх воїнів. Через це він зіткнувся з переслідуваннями з боку язичників.

Андрій разом зі своїми воїнами прийняв хрещення в місті Тарсі. Поблизу вірменського міста Мелітина їх зарубали мечами. Загинули тоді мученицькою смертю 2 тисячі 593 особи.

Андрій і його воїни зазнали мученицької смерті за свою віру в Христа. Цей день вшановує їхню жертовність і вірність християнській вірі, нагадуючи про силу духу та відданість вірі навіть перед лицем смерті.

Прикмети 19 серпня 

Якщо сьогодні сухо – осінь буде сухою.

Якщо сонячно і жарко – зима буде морозною.

Жовтіють листя на деревах – осінь дуже скоро нагряне.

Що не можна робити 19 серпня 

Сьогодні не варто скаржитися на своє життя.

Не можна позичати сіль — до біди.

Також забороняється підмітати підлогу чи пилососити.

Іменини сьогодні святкують Андрій, Микола, Тимофій.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 20 вересня, ще на семи напрямках фронту тривають боєзіткнення. З початку доби відбулося 190 боїв.

Знову збільшилась кількість поранених внаслідок обстрілу РФ Харкова. Наразі відомо про сім постраждалих, з них двоє дітей 10 та 12 років.

Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів, повідомили Reuters у п’ятницю, 20 вересня, два американських посадовці.

Внаслідок російської атаки по Харкову вже відомо про чотирьох постраждалих, серед них 10-річна дитина з гострою реакцією на стрес.

Російські загарбники в п’ятницю ввечері, 20 вересня, вкотре атакували Харків. Є постраждалі.