Чому російська влада блокує доступ до месенджера Signal — британська розвідка

Джерело: міністерство оборони Великої Британії у X (Твіттері).

Британська розвідка вважає, що Кремль блокує месенджер Signal, щоб обмежити можливості комунікацій приватних осіб, критично налаштованих до режиму. Офіційно Москва обґрунтувала блокування зашифрованого месенджера необхідністю “запобігання використанню месенджера в екстремістських або терористичних цілях”.

Деякі коментатори припускають, що заборона пов’язана з поширенням інформації про вторгнення України в Курську область, але британська розвідка вважає це малоймовірним. Signal широко використовується незалежними російськими журналістами та опозиційними активістами для обходу системи електронного моніторингу ФСБ, відомої як СОРМ.

У цьому контексті британська розвідка вважає, що блокування Signal, ймовірно, спрямоване на розширення можливостей російської влади з моніторингу та обмеження комунікацій тих громадян, які критично ставляться до уряду. Ці заходи відбуваються на тлі заборони незалежних медіа та блокування YouTube і WhatsApp у Росії, що свідчить про посилення державного контролю за доступом до інформації в країні.

Довідка. Signal є месенджером з повним шифруванням, яке забезпечує конфіденційність повідомлень між відправником і одержувачем, а його код доступний для публічного використання.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.