Німеччина поставить Україні ще 4 системи ППО IRIS-T до кінця року

Джерело: DW, dpa

Уряд Німеччини планує до кінця року передати Україні ще чотири системи ППО IRIS-T, повідомив заступник офіційного представника уряду Вольфґанґ Бюхнер.

Він також зазначив, що Україна отримає 10 зенітних установок Gepard, 16 самохідних гаубиць, 10 танків Leopard, бойові дрони та кілька тисяч одиниць боєприпасів для артилерії і танків.

“Німеччина залишається абсолютно відданою, і канцлер (Олаф Шольц – ред.) дає слово, що підтримка України триватиме стільки, скільки буде необхідно, і ніхто, особливо президент Росії, не може сподіватися, що ми послабимо свої зобов’язання. (…) Немає жодного повідомлення від уряду про те, що підтримку буде скорочено або якимось іншим чином обмежено”, – сказав Бюхнер.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).