Підозрюваного у хабарництві нардепа зняли з посади голови ТСК з будівництва фортифікацій

Джерело:  Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко

Народного депутата від партії “Слуга Народу” Миколу Задорожнього відсторонили від посади голови тимчасової слідчої комісії, яка займалася перевіркою витрат державних коштів на будівництво фортифікацій і виготовлення дронів.

Його місце зайняв Олександр Бакумов, також представник “Слуги Народу”, за якого проголосували 282 парламентарії. Фракція “Європейська солідарність” утрималася, тому що “об’єднали все в одній постанові і міняють шило на мило”.

“ЄС” висунула на цю посаду кандидатуру Михайла Бондаря, члена цієї ж комісії. Однак Рада не підтримала це.

“По-перше, ми вимагаємо створення тимчасової слідчої комісії, а не спеціальної, тому що зловживання на фортифікаціях такі, що вже пора долучати туди слідчі органи. А по-друге, це інструмент опозиції, і ми вимагаємо призначення головою такої слідчої комісії Михайла Бондаря”, – розповіла народна депутатка Ірина Геращенко.

Справа Задорожнього

15 липня відбулося засідання дисциплінарної комісії політичної партії “Слуга Народу”, на якому ухвалили рішення виключити з лав партії народного депутата Миколу Задорожнього.

Раніше правоохоронні органи оголосили йому підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 та ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України.

Прокурори САП і детективи НАБУ викрили народного депутата України, який вимагав неправомірну вигоду за неперешкоджання в проведенні ремонтних робіт об’єктів інфраструктури на Сумщині. Нардепу повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 та ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України, – мовиться у повідомлені САП.

Додамо, що у повідомленні не вказано імені фігуранта, однак, агентству Інтерфакс-Україна стало відомо, що мовиться саме про нардепа IX скликання Миколу Задорожнього.

Згодом фракція “Європейська Солідарність” заявила, що вимагає на засіданні Верховної Ради першим питанням відкликати підозрюваного в корупції  представника партії “Слуга народу” Миколу Задорожнього з голови ТСК з питань фортифікацій.

У Центрі протидії корупції нагадали, що за версією слідства, депутат вимагав 14% від суми коштів, виділених на ремонт водогону в Охтирському районі Сумської області, який було зруйновано внаслідок агресії РФ.

При цьому 10% призначалися йому особисто та ще 4% – місцевим правоохоронцям, серед яких співробітники СБУ, Управління стратегічних розслідувань МВС у Сумській області, прокуратури, які за це мали не перешкоджати освоєнню виділених коштів.

Як зазначив прокурор, в липні 2023 року перед оголошенням тендеру на понад 28 млн грн голові Комишанської громади на Сумщині Сергію Павленку зателефонував Задорожній та повідомив, що до того звернеться наближена до нардепа особа.

За даними прокурора, депутат дав зрозуміти, що через цю людину він мав отримати неправомірну вигоду, бо “гроші брати в руки він не буде”.

Згодом ця особа приїхала до голови громади з працівниками Управління стратегічних розслідувань та директором ТОВ “Торгпостачбудсервіс”. Вони начебто повідомили голові, що ця компанія має перемогти на тендері.

Втім, під час проведення тендеру голові громади стало відомо, що документація не відповідає вимогам, тому ця компанія не перемогла. Після цього йому зателефонував Задорожній і сказав, що через це “він не зміг заробити”.

Після цього тендер перевіряла Держаудитслужба, також до голови громади приїжджали представники Управління стратегічних розслідувань МВС. Вони надсилали запити і внаслідок відмови надати інформацію склали протокол про адмінправопорушення, однак справу закрили.

Сам же нардеп нібито обіцяв допомогти з розв’язанням цих питань. Крім того, Задорожній рекомендував розірвати договір з компанією, яка перемогла в тендері для того, щоб надалі укласти договір з “порядною, правильною” фірмою, або “щось думати”.

Нагадаємо, Задорожній виграв вибори у окрузі №162 на Сумщині. Він піарився на будівництві водогону у Чупахівській громаді на Охтирщині.

Данія виділить Україні 19,4 млн доларів на відновлення енергетичної інфраструктури після масових російських атак.

Кампанія тиску з боку Дональда Трампа та його республіканських союзників, спрямована на зміну виборчого законодавства у штаті Небраска, зазнала значного удару. У понеділок, 23 вересня, сенатор штату Майк МакДоннелл заявив, що не підтримає спробу скасувати 30-річний закон, який передбачає розподіл голосів виборців за округами конгресменів, а не за принципом “переможець забирає все”.

Президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, котрий активно виступає на підтримку України, зауважив, що Київ має погодитися з тим, що деякі території можуть залишатися під контролем Росії, принаймні “тимчасово”.

Російський уряд планує вкотре збільшити витрати бюджету на армію, щоб сплатити рахунок за війну в Україні, яка вже обійшлася російським платникам податків у 22 трильйони рублів.

Медіаекспертка та виконавча директорка Національної Асоціації Медіа Катерина М’яснікова вказує на зростання самоцензури серед українських медіа під час війни. За її словами, деякі важливі теми, зокрема корупція, не висвітлюються в повному обсязі, аби не підірвати єдність суспільства та не створювати негативного впливу на державні інститути.