Стрічка «20 днів у Маріуполі» здобула нагороду у Нідерландах

Джерело: кореспондент Укрінформ у Гаазі

Фільм “20 днів у Маріуполі” українського режисера Мстислава Чернова отримав нагороду на премії Septimius Awards у категорії “Найкращий повнометражний документальний фільм”.

Церемонія нагородження відбулася 20 серпня в Амстердамі.

Нагороду отримала українська журналістка та продюсерка Василіса Степаненко, котра спільно з режисером працювала в оточеному росіянами Маріуполі у 2022 році.

У ніч із 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження премії “Оскар-2024”. Перемогу у категорії “Найкращий документальний фільм” здобула стрічка Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі”. Це була перша перемога українського фільму на головній кінопремії світу, яку вручає Американська академія кінематографічних наук та мистецтв.

Довідка. Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” розповідає про облогу Маріуполя у 2022 році. Коли починається повномасштабне російське вторгнення, єдина команда журналістів, що опинилася у пастці, в оточеному Маріуполі, намагається продовжити свою роботу, документуючи трагедії війни.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).

Лідер Християнсько-демократичної спілки Фрідріх Мерц буде кандидатом на пост канцлера від опозиційного блоку ХДС/ХСС.