У російському командуванні зароджується криза: в ISW розповіли, як це може вплинути на ситуацію на фронті

Джерело: ISW

Міністерство оборони Росії почало звільняти командирів із деяких найбільш боєздатних частин і з’єднань російських військ і, ймовірно, продовжуватиме чистки. Криза в російському командуванні та відповідні наслідки, які вона може спричинити, ймовірно, негативно вплинуть на здатність армії РФ проводити тактичні наступальні дії на півдні України.

В Інституті вивчення війни нагадали про нещодавнє звільнення командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-полковника Івана Попова, а також командира 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії генерал-майора Володимира Селіверстова. За даними аналітиків, ці події вже призвели до проявів непокори серед командирів, яка, схоже, поширюється і на деяких їхніх солдатів.

На думку фахівців, такий кризовий період в армії РФ може погіршити російські можливості проводити тактичні наступальні операції на півдні.

Як повідомляється, оборонні операції противника на півдні України відбуваються за схемою, згідно з якою один ешелон російських військ уповільнює та деградує, атакуючи при цьому українські підрозділи, доки другий ешелон не контратакує з підготовлених оборонних позицій, щоб відбити наступ ЗСУ.

“Тактичні контратаки з підготовлених (і тому, ймовірно, відносно безпечних і придатних для оборони) позицій вимагають певного рівня мотивації та морального духу, який криза ланцюга командування може підірвати аж до провалу”, – йдеться у звіті.

Аналітики зазначили, що підрозділи 58-ї ООС та 7-ї дивізії ВДВ задіяні в обороні районів західної Запорізької області та, ймовірно, вже відчувають серйозні проблеми з моральним духом, що стало наслідком суперечок навколо їх звільнених командирів.

“Схоже, українські напади також відбуваються вздовж швів російської оборони між різними формуваннями та підрозділами в деяких районах, і проблеми з непідпорядкуванням і командуванням і контролем можуть призвести до відсутності згуртованості між цими підрозділами, що ведуть оборону. Нині ISW не спостерігав прямих ознак цих подій”, – підсумували фахівці.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.