По 45 мільйонів щомісяця: на Сумщині планують найняти фірму для охорони фортифікацій

Джерело: ProZorro

Державна установа “Інфраструктура Сумщини”, заснована місцевою облдержадміністрацією, оголосила тендер на охорону фортифікаційних споруд у Сумській області. Місцева влада оцінила такі послуги у 224,56 млн грн. Охороняти фортифікації хочуть протягом 5 місяців — щомісяця на це виділятимуть по 44,9 мільйона гривень.

Замовник планує залучити охоронну компанію для нагляду за 162 фортифікаційними об’єктами у п’яти районах Сумщини: Роменському, Охтирському, Конотопському, Шосткинському та Сумському.

Джерело: скриншот з документації в ProZorro

Кожен об’єкт цілодобово охоронятимуть по двоє працівників. Охоронцям мають надати форму, засоби зв’язку, індивідуального захисту та самооборони: бронежилети, гумові кийки, газові балончики з аерозолями сльозогінної та дратівливої дії.

  • Народного депутата від партії “Слуга Народу” Миколу Задорожнього відсторонили від посади голови тимчасової слідчої комісії, яка займалася перевіркою витрат державних коштів на будівництво фортифікацій і виготовлення дронів.
  • Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко наголосив, що створена в травні парламентська тимчасова спеціальна комісія (ТСК) з питань фортифікацій та закупівлі БпЛА так і не розпочала роботу.

Медіаекспертка та виконавча директорка Національної Асоціації Медіа Катерина М’яснікова вказує на зростання самоцензури серед українських медіа під час війни. За її словами, деякі важливі теми, зокрема корупція, не висвітлюються в повному обсязі, аби не підірвати єдність суспільства та не створювати негативного впливу на державні інститути.

19 вересня у Бруклінському центрі театральних досліджень (BCTR) відбулися благодійні театральні читання Diary of War: Women. Американські акторки прочитали історії семи українок, котрі розповідали про свій досвід переживання повномасштабного російського вторгнення для документального подкасту культурної активістки Дарʼї Коломієць Diary of War. Спеціальною гостею події стала співачка й бандуристка Марина Круть. Ініціатива зібрала понад 11 тисяч доларів для добровольчого медичного батальйону “Госпітальєри”.

Сили оборони щотижня автоматично виявляють 12 тисяч одиниць ворожої техніки завдяки платформі штучного інтелекту Avengers Центру інновацій МОУ. Зауважується, що такого результату досягають шляхом автоматичного аналізу відео з дронів та стаціонарних камер.

На фронті загинув український поет, військовослужбовець Тарас Ілля на псевдо “Генерал” – син поетів Валентини Отрощенко та Валерія Іллі. До Сил оборони доєднався кілька місяців тому.

Вночі 22 вересня зафіксували ще один проліт ударного безпілотного апарата РФ поруч із промисловим майданчиком Хмельницької АЕС.