Україна повернула з полону 115 захисників – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський

Сьогодні, 24 серпня, в День Незалежності України, відбувся обмін військовополоненими. 115 українських захисників повернулись на рідну землю.

“Ще 115 наших захисників повернулися сьогодні додому. Це воїни Національної гвардії, Збройних Сил, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби. Ми пам’ятаємо про кожного й кожну. Шукаємо та докладаємо максимум зусиль, щоб повернути всіх. Дякую кожному підрозділу, який поповнює наш обмінний фонд”, – написав Зеленський.

Джерело: Володимир Зеленський

За словами омбудсмана Дмитра Лубінця загалом від початку повномасштабного вторгнення додому повернулося 3520 українців. Сьогодні відбувся 55-й обмін військовополоненими.

“Щиро радий, що саме в День Незалежності наші громадяни повернулися на рідну землю. Це подвійне свято для них та їхніх рідних! Працюємо далі, аби кожен українець і українка повернулися додому!” – повідомив уповноважений з прав людини.

За даними Координаційного штабу, під час обміну полоненими було звільнено військовослужбовців-строковиків, включаючи тих, хто потрапив у полон під час оборони в перші місяці війни 2022 року.

Серед звільнених – дев’ять незаконно засуджених, військові моряки, три прикордонники та 82 оборонці Маріуполя (з них 50 з “Азовсталі”).

Джерело: Володимир Зеленський

Також повертаються шестеро нацгвардійців з Чорнобильської атомної станції та військовослужбовці, які боронили Київщину, Донеччину, Херсонщину та Луганщину.

Звільнені брали участь у боях за Гостомель, Київський запасний командний пункт і пропускний пункт “Чонгар” на кордоні з Кримом.

Багато з них мають проблеми зі здоров’ям через поранення та умови полону. Вони пройдуть медичний огляд, лікування, психологічну допомогу та реінтеграцію.

Джерело: Володимир Зеленський

За даними росЗМІ, Росія отримала назад 115 своїх строковиків.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.