«Це не просто абсурд, це злочин»: у мережі відреагували на реконструкцію транспортної розв’язки у Києві за понад 1,3 млрд гривень під час війни

Джерело: Prozzoro.

У Києві “Київавтодор”провів торги вартістю понад 1,3 млрд гривень на проведення реконструкції транспортної розв’язки на перетині в Оболонському районі. Користувачі у мережі обурилися через заявлену вартість робіт, оскільки цих грошей вистачило б на тисячі дронів і автівок для військових на фронті.

Що відомо про тендер

“Київавтодор” оголосив два тендери, перший з яких згодом скасував. Йдеться про роботи на перетині вулиці Богатирської з вулицею Полярною в Оболонському районі Києва.

У першому випадку компанія 26 квітня заявила про проведення робіт за понад 1,8 млрд гривень. Тендер було скасовано через “неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель”.

Скріншот: Prozzoro

Другий тендер оголосили вже наступного дня, 27 квітня, де оцінили ці ж роботи в 1 млрд 314 млн 995 тисяч гривень. Єдиним учасником, як результат і переможцем, торгів була ТОВ “Автомагістраль-Південь”, в якої первинна та остаточна вартість становила 1 млрд 297 млн 900 тисяч гривень.

Скріншот: Prozzoro

Скріншот: Prozzoro

Передумови тендеру

Ще 3 вересня 2018 року за понад 17 млн гривень оголошували роботи з розробки проєктно-кошторисної документації щодо цієї розв’язки. Замовником виступав “Київавтодор”, а переможцем серед трьох учасників став ТОВ “Інститут “Київдормістпроект”.

Скріншот: Prozzoro

Вже 3 лютого 2022 року оголошували тендер для робіт із розробки проєктно-кошторисної документації по цьому ж об’єкту за 10 млн 359 тис. 930 гривень. Учасником і переможцем стало ПП “НВФ “МОСТОПРОЕКТ”.

Скріншот: Prozzoro

31 травня 2023 року  оголошено тендер на здійснення авторського нагляду за понад 3 млн гривень. Переможцем оголосили приватне підприємство “Науково-виробнича фірма “Мостопроект”.

Скріншот: Prozzoro

Реакція українців

Правозахисник Борис Хмілевський, який долучився до тероборони Києва під час повномасштабної війни, заявив, що в той час, поки у Києві оголошують тендер на понад 1,3 млрд гривень – “в армії критично не вистачає дронів, медицини, автівок та купи всього іншого”.

“Це бл*д* 13 тисяч третіх мавіків, 5000-7000 пікапів або тонни тактичної медицини”, – наголосив він.

Активістка Юлія Нікітіна звернула увагу на те, що Андрій Вітренко як голова бюджетної комісії Київради мав затверджувати бюджет, розподіл витрат на рік, цільові програми тощо. Вона запитала, як комісія та її голова погодилися з рішенням: “будемо робити красу, а допомога фронту – то не наша справа”?

“Мені фізично боляче на таке дивитися. Ідея реконструювати переходи та розв‘язки за шалені гроші, коли всі ці гроші потрібні на фронті – це не просто абсурд, це злочин. Кожен притомний киянин зараз очікує, що найбагатше місто в країні буде допомагати фронту, а не чепуритися і пилити гроші на розв‘язках. Мені за моє місто соромно”, – написала вона.

Засновниця волонтерського об’єднання “Vesta” Богдана Левицька пропонує тиснути на владу для того, аби кошти перенаправили на обороноздатність нашої країни.

“Хто готовий вже виходити на акції протесту, аби кошти на реконструкції і бла бла бла, перенаправили на обороноздатність нашої країни? Хто готовий підписати петицію, писати звернення на всі установи, як фізична особа, аби наша країна перейшла на виготовлення/роботу на та для армії? Хто ще готовий робити хоч щось, щоб цей п*зд*ц веселкового єдинорога “все добре, нема війни, вам здається” вже закінчився?” – заявила Левицька.

Адвокат Андрій Тарасов підкреслив, що, поки росіяни хваляться, що збільшили випуск дронів “Ланцет” в 50 разів (до 500 дронів на місяць) – в Україні витрачають необхідні для армії кошти на дороги. Тобто у РФ не просто “збільшили випуск “Ланцетів”, а й навчились об’єднувати їх за допомогою нейромережі в рій дронів і атакувати одночасно великі групи цілей”. Він наголосив, що якщо таких результатів досягла країна-агресор за півтора року війни, то чого вона може досягнути ще за рік?

Командир 2-го штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук написав окремий пост у Telegram, де обурився через те, що “в людей закінчилася війна” і, схоже, “держава інших потреб не має”. Він підкреслив, що сенсу від цієї реконструкції за понад 1,3 млрд гривень буде мало, оскільки один ворожий дрон може знищити результати робіт. І таке відбуватиметься, поки триває війна, і поки російські дрони літають Україною.

“Коли кацапи були під Києвом, вам було байдуже на розв’язки, дороги та свіжість бруківки. Ви думали про одне: хто вас захистить від окупантів. Тоді прийшли ми. А зараз ми на Сході. Ми трохи далі, але все ще захищаємо саме вас. А тепер по суті: ці гроші – це не просто чергова вілла для якогось чинуші. Кожна гривня, яка направлена не на фронт при, повірте, більш ніж гострій потребі в озброєнні – це людські життя”, – наголосив він.

Військовий підкреслив, що чиновники у такий спосіб втрачають людей, а також крадуть державні гроші, життя українців і їхню свободу.

“І якщо ваші серця не сколихують ці слова, то скажу цинічно та сухо: ми рятуємо ваші продажні шкури. Тож допоможіть нам у цьому, доки маєте таку можливість”, – підкреслив командир штурмового батальйону.

Борис Грачов, громадський активіст, який був медиком на Майдані і пішов у ЗСУ, заявив, що на тлі цієї реконструкції – “на фронті критичний дефіцит дронів, автівок, медицини та всього іншого, на що збирають донатами з людей”.

Користувач HolodnoЯrskiy у Twitter навів ілюстративний колаж того, як виглядають руки тих, хто захищає Україну, та як ті, які викрадають кошти навіть під час війни.

“Поки українці тратять мільйони державних коштів на реконструкцію стадіонів, запис серіалів, 1 млрд 314 мільйонів грн на перехрестя доріг, тим часом росіяни займають цілі ТРЦ та виробляють десятки тисяч “Ланцетів”, та інших безпілотників, дронів-камікадзе, які будуть нищити нашу (Україну, – ред.)”, – написав він.

Фото: HolodnoЯrskiy

Активіст, правозахисник, а нині військовий Олег Симороз зазначив, що ветерани відчувають себе дуже погано після таких новин, оскільки ці кошти можна було витратити на порятунок життів українців.

“Віталій Очко: Дрони купимо вже після “перемоги”, а поки є справи важливіші за якусь вайнушку… Не питайте, будь ласка, “що зараз відчувають ветерани?”. Відчуваємо себе дуже ху**во через таких уй*бк*в у владі. Ця бруківка, скляні мостики та асфальт – це могли бути врятовані життя”, – написав він.

Фото: Олег Симороз

 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.