Збірку віршів Толкіна вперше опублікують через 50 років після його смерті

Джерело: The Guardian

Через півстоліття після смерті письменника Джона Рональда Руела Толкіна, автора “Гобіта” та “Володаря перснів”, 70 раніше неопублікованих його віршів стануть доступними у знаковому виданні.

Наступного місяця HarperCollins, одна з найбільших видавничих компаній у світі, видасть “Збірку віршів Толкіна”, що включає понад 195 його творів.

Як розповіли у виданні, син Толкіна Крістофер хотів, щоб поетичний талант його батька був більш відомим, і перед своєю смертю у 2020 році працював над проєктом з двома провідними експертами з Толкіна, подружжям Крістіною Скалл і Вейном Геммондом.

За словами подружжя, ця збірка міститиме “напрочуд гарні” вірші, які раніше не публікувалися, що дозволить читачам ще краще пізнати Толкіна.

Зокрема, серед неопублікованих матеріалів – воєнні вірші, метафоричні твори, які більше стосуються життя, втрат, віри та дружби, аніж окопів та битв.

“Оскільки його найбільш комерційно успішні твори, “Гобіт” і “Володар перснів”, мали так багато читачів, і оскільки вони містити близько 100 віршів (залежно від того, як рахувати), майстерність Толкіна як поета має бути вже добре відомою. Багато з тих, хто насолоджується його історіями про Середзем’я, дуже швидко переходять від віршів або взагалі уникають їх, поспішаючи перейти до прозової оповіді, або тому, що не люблять поезію взагалі, або думають, що не люблять. Це їхня втрата, бо вони втрачають невід’ємні елементи, які допомагають розвивати сюжет, створювати характер і настрій”, – – йдеться у вступі збірки віршів Толкіна.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Міністерство охорони здоровʼя України створило механізми для проведення щеплення проти грипу в аптеках. Ініціатива спрямована на покращення доступу українців до цієї медичної послуги та дозволяє оперативно реагувати на епідемічні загрози.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонам.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прилетів до Казані на саміт БРІКС і спробував коровай. Його візит до Росії різко розкритикував заступник головного редактора Bild Пауль Ронцхаймер.