WSJ: Наступ на Курщину змінив наратив, що ЗСУ нездатні зупинити військову міць РФ

Джерело: The Wall Street Journal

Президент України Володимир Зеленський відзначив День Незалежності, опублікувавши відео, зняте у регіоні, де Збройні сили розпочали зухвалий наступ, щоб надіслати повідомлення Росії та Заходу.

Президент Росії Володимир Путін “не буде диктувати нам жодних своїх червоних ліній”, — сказав Зеленський на тлі лісів і пагорбів на півночі України в Сумській області.

Тільки Україна і українці визначатимуть, як жити, яким шляхом іти і який вибір робити, — додав він.

У Пентагоні занепокоєні питанням, чи планує Україна розширювати зону на Курщині і як. Американські посадовці не впевнені, чи вдасться утримати захоплену територію, втім, озвучили українську мету і зауважили, що наразі її частково досягнуто: зламати риторику про поразку на полі бою, поліпшити становище перед можливими мирними переговорами, збільшити кількість російських полонених, яких можна використовувати для обміну.

Зауважимо, 25 серпня президент Володимир Зеленський пояснив, що Сили оборони своїми діями у Курській області унеможливили наступ та окупацію росіянами півночі України.

Раніше The Times писало, що війська президента Володимира Зеленського застали Росію зненацька, наступаючи на Курщину, проте, тепер Київ повинен прийняти жорсткі тактичні рішення, коли і як відступити.

Видання зазначає, що в очікуванні такого сценарію Україна навіть створила на Курщині “військову комендатуру”, як відкриття нового фронту проти РФ.

Майже через два тижні після свого “зухвалого вторгнення” на захід Росії Україна постає перед тактичною головоломкою: як довго залишатися, коли відійти і як зробити це безпечно, зберігаючи довгострокову стратегічну перевагу.

Видання пише, що перетнути кордон і застати Кремль зненацька було відносно просто. Під прикриттям густо лісистої прикордонної зони, яка недостатньо охоронялася недосвідченими, легко озброєними прикордонними силами, найсильніші бойові частини України не зустріли потужного опору.

Зауважується, що стратегічна мета українського наступу – переконати ворога розпочати переговори. І поки РФ не погодиться на умови Києва, ЗСУ не лише залишатимуться, але й просуватимуться вглиб території РФ.

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк прокоментував операцію ЗСУ в Курській області РФ та зазначив, що це може сприяти “справедливому переговорному процесу”.

Україна не зацікавлена в окупації російських територій. Це очевидно. Бо Україна веде виключно оборонну війну суворо в межах міжнародного права… Але якщо ми говоримо про потенційні перемовини – підкреслюю, про потенційні – нам доведеться посадити РФ за стіл навпроти. На своїх умовах, – написав він.

Подоляк наголосив на важливості завдавати Росії тактичних поразок на полі бою, зокрема в Курській області, щоб переконати ворога “увійти до справедливого переговорного процесу”.

За його словами, операція ЗСУ на території РФ також впливає на громадську думку росіян. Він припустив, що психологічний стан росіян стане ще одним аргументом для початку перемовин.

Крім того, згідно з даними аналітиків ISW, РФ перекинула до Курщини тисячі військових з українського фронту. Як підкріплення, окупанти передислокували з Донеччини кілька неповних бригад загальною чисельністю 5000 осіб.

Додамо, 18 серпня українські війська продовжили наступальні дії в Курській області, зокрема на південний схід від Суджі, де вони незначно просунулися. Відео з геолокацією, опубліковане 17 серпня, підтверджує просування українських сил у північну Мартинівку.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.